top of page
 • Skribentens bildILoveNatural

Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Uppdaterat: 2 feb.


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Att leva med atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen är inte lätt - det kan vi skriva under på av egen erfarenhet. Ibland vill man helst inte alls visa sig ute bland folk och det kan dessutom vara smärtamt och obehagligt när man är mitt i ett skov. Men det finns lindring och behandlingar som kan hjälpa. I den här artikeln ska vi gå igenom våra bästa tips för atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen, som vi testat själva och som har fungerat för oss!

 

Vad är atopisk dermatit?


Atopisk dermatit är en hudsjukdom som är vanlig bland svenskar och ca 20% av befolkningen lider av tillståndet - både barn och vuxna. Vanligen uppstår sjukdomen hos individen redan som barn. Symtomen är torr, kliande, irriterad och fjällande hud som kan uppstå på kroppen, i ansiktet och kring ögonen. Det finns tyvärr inte tillräckligt med forskning för att fastställa orsaken till atopisk dermatit, men man tror att tillståndet triggas av olika orsaker.


Atopisk dermatit är en inflammatorisk sjukdom som kan triggas av bland annat klimat, stress, hormoner, viss mat, frukt och kryddor till exempel. Det är vanligt att problemen blir värre och mer ihållande under vintertid då luften är mycket torr och kall, men kan också uppstå på sommaren när det är varmt och torrt.


Alla individer som har atopisk dermatit triggas inte av samma saker utan man får försöka se ett mönster i utbrotten för att lära sig vad som eventuellt verkar triggande för just dig. Det är dock vanligt att exempeplvis citrusfrukter kan sätta igång ett skov. Om du har svårt att se ett mönster kan du föra en mat-dagbok och i samma dagbok även föra in information om hur din hud beter sig och mår.


Atopisk dermatit i ansiktet och kring ögon


Oavsett var du får dina utbrott på kroppen så är atopiska utbrott mycket jobbiga för den som lider av det. Det påverkar livskvalitén och är tufft att leva med. Ofta är det också väldigt tufft för föräldrarna till barn med svår atopisk dermatit eftersom man kan känna sig maktlös.


Atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen som vuxen kan vara extra jobbigt då det är svårt att dölja och huden är mycket tunnare på dessa områden. Det stramar, kliar, hettar, blir rött, torrt och flagnar i omgångar eller samtidigt. Även halsen, örsnibbar och händer kan drabbas av utbrotten.


Som drabbad kan man inte göra mycket mer än att bara hänga med på tåget, försöka undvika eller dra ner på triggande faktorer, lindra besvären och inte klia sig eller pilla för att göra saken värre.


Vi har dock hittat en del knep och metoder som kan lindra och göra att huden läker snabbare när man väl hamnat i ett skov.


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Lindring och behandling för atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen


När du besöker sjukvården för att utreda eksem och kliande hud är det inte helt ovanligt att man blir hemskickad med ett recept på en kortisonsalva som behandling och inte mycket mer än så. Du ska dock vara otroligt försiktig med att använda kortison eftersom det oftast bara är något som hjälper på kort sikt. Men på lång sikt kan problemen bli värre eftersom huden tunnas ut mer och mer av kortisonet. Dessutom torkar kortionset ut huden.


Det finns väldigt dåligt med råd och stöd för den som lider av atopisk hud och det brukar sluta med att man på egen hand får söka sig fram till behandlingar och lindring som fungerar. Vilket inte är helt lätt! Därför vill vi göra vad vi kan för att hjälpa dig på vägen.


När det gäller just behandling av atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen måste du vara extra försiktig eftersom huden som sagt är mycket tunnare och känsligare.


Steg 1. Skaffa en luftfuktare


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Eftersom torrt inomhusklimat är en riktig bov när det kommer till torr, kliande hud och även torra ögon, så är det bäst att börja i den änden. Du kan enkelt förbättra luftfuktigheten hemma eller på jobbet (eller i ett specifikt rum) genom att köpa en luftfuktare.


Idag finns det många prisvärda och enkla modeller som verkligen gör sitt jobb. Det finns de med synlig ånga och de som har osynlig nanoånga. Vi har testat det senare alternativet och kan rekommendera den här modellen nedan från Philips. Ett bra tips är att sova med din luftfuktare på så att huden får bra återfuktning även under natten. Om du även lider av pollenallargi eller kvalsterallergi så kan en luftfuktare göra susen!


LUFTFUKTARE Philips HU4811/10


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

 • Klarar upp till 38 m²

 • Naturlig avdunstningsprocess med NanoCloud-teknik

 • Rätt luftfuktighet ger behagligare inomhusklimat

 • Minskar risken för torr hud och torra ögon

 • Lätt att använda och underhålla


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


 

Steg 2. Försök till varje pris att INTE klia dig


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Ett av de värsta problemen med atopisk dermatit är ju såklart att det kliar i huden. Men ju mer du kliar, desto värre blir det. Dessutom kan du infektera huden genom att du kliar och du kan riva upp sår i ansiktet eller kring ögonen. Ögonen är extra känsliga för gnuggande och kliande.


Många atopiker kliar sig på natten, vilket kan vara svårt att kontrollera, men det finns knep att ta till:


 1. Håll naglarna korta så att du inte river upp huden

 2. Se till att du har rena händer/fingrar

 3. Pilla inte i ansiktet eller ögonen

 4. Sov med ögonmask i mjuk och sval mullbärssilke så att du inte kommer åt ögonen så lätt

 5. Sov med silkeshandskar

 

Steg 3. Hudvård för atopisk dermatit i ansiktet och kring ögonen


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Ekologishudvård.info är en sajt där vi främst fokuserar på ekologisk och naturlig hudvård. När det dock kommer till atopisk dermatit kan det vara svårt att hitta ekologiska alternativ eftersom det är vanligt att man reagerar på innehållet - även om det är naturliga ingredienser. Naturen kan vara kraftfull och som atopiker måste man vara extremt försiktigt, speciellt när det gäller ansikte och ögon.


Blanda inte en massa olika krämer i ditt ansikte om du är atopiker. Satsa på en neutral ansiktskräm som är parfymfri. Försök även att undvika att sminka dig, speciellt under ett skov då det nästan garanterat kommer att förvärra problemet.


För individer som lider av atopisk dermatit rekommenderas hudvård från apoteket som inte innehåller några konstiga ämnen, oljor, extrakt eller växter. Ofta står det 0% på dessa ansiktskrämer och ögonkrämer. Eucerin är duktiga på hudvård för atopiker och vi kan rekommendera ansiktskrämen Eucerin Ultrasensitive Soothing Care dry skin, som även kan användas som ögonkräm.


Ett tips är att du alltid fuktar huden med ljummet vatten (inte hett) innan du smörjer dig. Detta kan du göra flera gånger om dagen om du vill. Men blöt bara ansiktet en liten stund, gnugga inte. Detta gör att porerna öppnar sig så att krämen kan absorberas bättre, annars lägger den sig gärna bara på ytan av huden.


Eucerin Ultrasensitive Soothing Care dry skin


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:Istället för att använda starka kortisonkrämer när det kliar som mest kan vi också rekommendera att du provar Eucerin Atocontrol anti-itch spray. Den är skonsam, anpassad efter atopiker och gör inte att huden förtunnas på sikt, såsom kortison gör.


Eucerin Atocontrol anti-itch spray


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:Använd inte tvål i ansiktet eller andra starka rengöringsprodukter. Behöver du tvätta av smink eller fräscha upp ansiktet kan vi tipsa dig om att prova Eucerin

Dermatoclean Cleansing Milk. Tvätta alltid av rengöringsmjölken från ansiktet med vatten efteråt så att det inte ligger produkt kvar på huden och irriterar. Smörj alltid in ansiktet efter rengöring.


Eucerin Dermatoclean Cleansing Milk


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


För torra nariga läppar, som inte är ovanligt vid atopisk dermatit, kan vi rekommendera denna 99% naturliga läppmask från Dr. Paw paw. Ha den på under natten eller använd på dagen. Både och fungerar bra för att hålla läpparna mjuka och återfuktade. Den innehåller bland annat aloe vera, rosmarin, solros, ricinolja och candelilla vax. Formulan är också vegansk och parfymfri.


Dr. PawPaw Original Clear Balm


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

LÄS MER OCH SE PRIS HOS: 

Steg 4. Huskurer som lindrar när inget annat hjälper


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Vid atopiskt dermatit i ansiktet och kring ögonen känns det ibland som att inget hjälper eller lindrar när man är mitt uppe i ett skov. Vi har dock testat ett antal hemmagjorda ansiktsmasker med endast naturliga och skonsamma ingredienser som vi upplever hjälper mot att lindra stramhet, kliande, rödhet, inflammation och torrhet. Vår favorit är följande ansiktsmask.


Ansiktsmask med turkisk yoghurt/honung/havregryn/rosmarin/jättenattljusolja


Yoghurt har en återfuktande, svalkande och lugnande effekt samt bra PH-värde. Honungen är mjukgörande och bra för sårläkning. Havregrynet innehåller mycket zink och både lugnar ner, reducerar rödhet och hjälper till att läka huden. Rosmarin är antisepktisk och lugnande. Jättenattljusolja sägs vara effektiv för att behandla just atopisk dermatit. När det är som värst kan du lägga masken både morgon och kväll.


Gör så här:

 1. Häll upp en halv deciliter havregryn i en liten skål.

 2. Smula sönder havregrynen med händerna tills det blir mer som ett mjöl och inte så stora flak.

 3. Häll i en matsked torkad rosmarin, blanda runt

 4. Ta fram en till liten skål

 5. Häll upp några matskedar turkisk yoghurt (vi upplever att den är bäst)

 6. Ta en tesked honung och blanda ut den i yoghurten (helst vanlig honung som inte är flytande, då flytande honung är kokad och har förlorat många av sina välgörande egenskaper)

 7. Häll i en droppe nattljusolja (ej för mycket) och blanda runt

 8. Häll i havrgrynet och rosmarinen, blanda till en halvtjock massa (inte för tjock, addera mer yoghurt om den är för tjock)

 9. Tvätta ansiktet med ljummet vatten en stund så att porerna öppnar sig och huden mjukas upp. Torka ansiktet försiktigt så att det fortfarande är lite fuktigt

 10. Kleta på masken i ansiktet och kring ögonen. Akta så att du inte får in det i ögonen då det kan svida

 11. Låt masken verka ca 1 timme och tills all yoghurt har absorberats av huden

 12. Tvätta av masken över en sil/durkslag så att du inte gör stopp i avloppet med havregrynet

 13. Torka försiktigt med handduk

 14. Smörj in dig med din ansiktskräm direkt


Om du har möjlighet att köpa hem en riktig aloe vera planta från en växtbutik så kan du även använda slemmet och fruktköttet från bladen direkt i din ansiktsmask. Ett blad räcker till en mask beroende hur stor plantan är. Aloe vera är återfuktande och effektivt för sårläkning (antiseptisk). Dessutom lugnar den ner huden och motverkar ärrbildning. Vi rekommenderar inte att du använder aloe vera som finns på flaska då de har tillsatt vissa ingredienser som din hud kan reagera på. Den naturliga plantan är bäst! 

Steg 5. Kosttillskott som kan hjälpa vid atopisk dematit - inifrån och ut


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Ibland kan det hjälpa att äta vissa kosttillskott för att få bättre bukt med torr, kliande hud, eller hormoner som är ur balans och som kan trigga skov hos dig med atopisk dermatit. Det hjälper inte alltid med bara yttre behandling och lindring. Kroppen kan behöva lite hjälp på traven inifrån också. Vi upplever också att skoven ofta dyker upp i samband med PMS. Vissa månader kan också vara värre än andra.


Om du äter andra mediciner ska du alltid rådfråga med din läkare innan du börjar äta någon form av kosttillskott eller vitaminer. Många kosttillskott har också biverkningar om du överskrider den rekommenderande dagliga dosen. Vanliga biverkningar är då ofta huvudvärk, dålig mage och illamående.


1. Jättenattljusolja/GLA kapslar


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Jättenattljusolja kallas ibland för GLA eller nattljusolja och innehåller fettsyran gammalinolensyra. Den finns inte naturligt i kroppen utan behöver tas upp via det vi äter. Detta är en vegetabilisk olja som kommer från växten Oenothera biennas och som utvinns från dess frön. Nattljusolja kan vara effektivt för att behandla just atopiskt eksem men också PMS eller klimakteriebesvär.


Du ska inte äta nattljusolja om du har blödningsstörningar, epilepsi eller mani. Om du äter blodtryckssänkande mediciner ska du också vara försiktig med detta kosttillskott eftersom det kan sänka blodtrycket ytterligare.


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


2. Havtornsolja och nattljusolja kapslar


Atopisk dermatit i ansiktet och runt ögonen - behandling och lindring

Havtornsolja sägs vara effektivt för att förbättra kroppens slemhinnor och hud. Detta kosttillskott från Ledins innehåller även bland annat jättenattljusolja (se ovan) vitamin B5 och Zink som både är bra för hud, hår och naglar, sårläkning och immunförsvar. Kan också vara mycket effektivt för PMS eller klimakteriebesvär. Har du torra ögon kan detta kosttillskott också hjälpa.


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:
Gå till alla våra test


Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -
388 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page