top of page
 • Skribentens bildILoveNatural

Bästa ekologiska budget schampo [2024] Bäst i test

Uppdaterat: 31 jan.


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Vi har tittat på ett gäng ekologiska budget schampon och utsett bästa budget schampo med ekologiska ingredienser, för att hjälpa dig på vägen mot att både spara pengar och bli mer giftfri i din vardag.


Om du någon gång varit i farten och letat efter ett bra ekologiskt schampo så har du kanske lagt märke till att det kan kosta en slant att vara giftfri! Den allra bästa produkten kan kosta flera hundralappar för en flaska i värsta fall, vilket betyder att du ibland hade kunnat köpa 3-4 vanliga schampon för samma pris, men som är fulla av parabener och sulfater. Vi har dock hittat några riktigt bra ekologiska budget schampon som inte tömmer din plånbok. Läs vidare!

 

Blir håret rent med ekologiskt schampo?


Det finns en vanlig uppfattning om att ekologiska schampon inte tvättar håret rent på samma sätt som ett vanligt schampo och därför drar sig en del personer för att investera i ett sådant. På ett sätt finns det sanning i detta påstående, men då ska du också veta att du inte tvättar håret på samma sätt med ett ekologiskt schampo och att det ekologiska är mycket bättre för dig på lång sikt.


I de flesta fall måste du tvätta håret två gånger under en period när du går över från vanligt till ekologiskt schampo, för att vänja av ditt hår från alla parabener och sulfater som finns i vanliga produkter. Efter några veckor behöver du oftast inte tvätta håret lika ofta eftersom hårbotten och hår återfått sin naturliga balans och fukt igen.


Varför ska man använda ekologiskt schampo?


Parabener, tensider, silikoner och sulfater är ämnen som kan vara skadliga för oss på olika sätt. De kan påverka hormoner och hälsa på lång sikt. Dessa ingredienser finns i schampon och balsam och andra rengöringsprodukter för att du snabbt och effektivt ska kunna tvätta ur alla produkter och smuts ur ditt hår med bara en tvätt.


De löser upp fett och smuts, men också det naturliga fettet som finns i hårbotten och hår. Vanliga schampon löddrar väldigt mycket och det beror just på att de innehåller sådana ämnen.


Ett bra ekologiskt schampo saknar dessa skadliga ingredienser och är bättre på lång sikt för både din hårbotten, ditt hår och din kropp - och självklart för naturen! Här är det nämligen andra naturliga ingredienser som gör rent hus.


Hur använder man ett ekologiskt schampo?


Det finns två typer av ekologiska schampon - bars och vanliga flytande formulas. En schampo-bar är som en vanlig tvål till utseendet men kan alltså användas till håret och löddrar mer än en vanlig tvål för att detta ska vara möjligt.


Oavsett vilken typ du väljer så måste du för det mesta tvätta håret två gånger vid samma tillfälle för att det ska kännas och bli riktigt rent. Om du använder mycket produkter i håret kan det vara svårt att få ur alla dessa på bara en tvätt.


När du börjar använda ett ekologiskt schampo kommer du troligen vilja gå tillbaka till ditt vanliga ganska snabbt, men gör inte det. Det tar nämligen några veckor innan håret vänjer sig vid den nya behandlingen och hittar tillbaka till sitt "sanna" jag igen efter åratal av uttorkande och giftiga schamponeringar.


När inkörsperioden är över är det många som inte ens behöver tvätta håret lika ofta längre eftersom den naturliga balansen infunnit sig.


Gå nu vidare och ta del av vårt bäst i test av ekologiska budget schampon med rena ingredienser!

 


Bästa ekologiska budget schampo - BÄST I TEST


TOPP 3


1. Traditionell Aleppotvål - 12 % lagerbärsolja - bästa budget schampo för känslig hårbotten


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig/psoreasis Mängd: 200 g Vegansk: ja


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

Om du aldrig hört talas om aleppotvål tidigare så är det dags nu! Det är nämligen en ypperlig naturlig och ekologisk produkt för såväl hår, hårbotten händer och kropp. Den tillverkas i staden Aleppo i Syren efter naturliga recept som gått i arv genom tusentals år.


Aleppotvål består av olivolja och lagerbärsolja. Den sistnämnda är antiseptiskt. Denna typ av tvål har alltid en bestämd procent av just lagerbärsoljan.


Ju högre procent desto mer antiseptisk. Det finns inga animaliska ingredienser eller konstgjorda tillsatser i den här tvålen. Lider du dessutom av eksem, acne, psoreasis, atopisk hud eller bara torr hud så brukar aleppotvål göra underverk! Har du exempelvis acne så kan en obalanserad hårbotten och fel produkter i håret göra att du faktiskt får mer acne i ansiktet.


Med alleppotvålen kan hela familjen bli ren och fin och det är inga problem att få håret rent. Konsumenterna ger den 4,5/5 i betyg och många påpekar just att de känner sig väldig rena efter användning och att håret får bra med glans. En del har till och med blivit rekommenderade av sina frisörer att använda aleppotvål.


En del har problem med lukten medan andra älskar den. Det är väldigt individuellt. Många vittnar också om att de använt aleppotvål i flera år och aldrig kommer gå tillbaka till något annat igen - ett mycket bra betyg med andra ord.


Men det allra bästa är nästan att priset är så bra! Ju högre procent på lagebärsolja du väljer desto dyrare blir tvålen, men den är dryg så det gör inte så mycket. Dessutom kan alla i familjen använda den till både kropp, hår och händer. Förslagsvis då med varsin tvål. Även om den är antiseptisk i sig så kan det kännas fräscht med en egen tvål.


Fördelar:

 • Tvättar håret rent

 • Mjukgörande

 • Antiseptisk

 • Bra för problemhud

Nackdelar:

 • Vissa gillar inte doften


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

2. c/o Gerd Lingonberry Shampoo - bästa budget schampo för mjäll och fet hårbotten


Hårtyp: alla/fett/mjäll Hudtyp: fet/kliande/obalanserad Mängd: 30 ml Vegansk: vet ejBästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

En kliande och mjällig hårbotten som är i obalans kan vara svårt att få bukt med, men detta ekologiska budgetschampo från c/o Gerd kan vara lösningen! Detta är ett milt schampo som balanserar din hårbotten, lugnar och återfuktar, samtidigt som håret blir rent och doftar härligt av rosenträ och pepparmynta.


Formulan innehåller bland annat aloe vera och pepparmynta, samt är utan starka tensider, som annars bidrar till att din hårbotten hamnar i obalans. För extra bra effekt kan du komplettera med c/o Gerd conditioner. Produkten är dryg och räcker länge. Konsumenterna är supernöjda med det här schampot och ger ett snittbetyg på 4/5.


Fördelar:

 • Lugnar ner hårbotten

 • Balanserar ph-värdet i hårbotten

 • Återfuktar

 • Frisk doft

 • Dryg

Nackdelar:

 • Inga nackdelar


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

3. Mádara Grow Volume Shampoo - bästa budget schampo för ökad hårväxt


Hårtyp: alla/tunt hår/färgat hår Hudtyp: normal Mängd: 250/25 ml Vegansk: oklart


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

Om du vill ge ditt hår en boost så att det växer lite fortare och även blir tjockare samt får mer volym kan vi rekommendera Mádara Grow Volume Shampoo, som är ett utmärkt ekologiskt budgetschampo med många fina egenskaper.


Effekten blir ett fylligt, mjukt och glansigt hår. Ingredienserna består av växtvitaminet niacin [B3] som bidrar med näring och främjar en sund hårväxt, samt volymgivande pantotensyra [B5] från nordisk kantarell. Andra ingredienser är koffein och zink. Du kan använda detta schampo varje dag om du så vill. Det finns två storlekar på förpackning; 250 ml och 25 ml. Snittbetyget online är 5/5.


Fördelar:

 • Ger fylligare hår

 • Ger mjukt, glansigt hår

 • Ger volym

 • Kan användas varje dag

Nackdelar:

 • Inga nackdelar


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

Andra testade budget schampon


Urtekram Brown Sugar Shampo


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig/kliande/torr Mängd: 500 ml Vegansk: ja


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

En väldigt torr och kliande hårbotten kommer eventuellt gilla detta ekologiska och veganska budget schampo med brunt socker och aloe vera, från Urtekram. Formulan har en antiinflammatorisk effekt samt lugnar ner din hårbotten.


Aloe vera har en läkande, återfuktande och skyddande effekt som kan göra underverk för en torr, skadad hårbotten. Konsumenterna ger schampot 4/5 i snittbetyg och du får hela 500 ml för ett riktigt bra pris!


Fördelar:

 • Återfuktar

 • Antiinflammatorisk

 • Lugnande

 • Läkande

Nackdelar:

 • oklart


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

Faith in Nature Jojoba Shampoo


Hårtyp: nomalt/torrt Hudtyp: alla Mängd: 400 ml Vegansk: ja


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

Faith in Nature Jojoba Shampoo är något för dig med normalt till torrt hår. Denna produkt innehåller 99% ekologiska ingredienser och den har en härlig fräsch doft av apelsin som kommer från eterisk olja. Schampot återfuktar håret på naturlig väg.


Recensionerna är lite blandade för den här produkten och det är ofta så med schampo eftersom det är så individuellt vad som fungerar för olika personer.


I snitt får schampot 4/5 i betyg av konsumenterna. Det finns både de som säger att det fungerar perfekt för torrt och krusigt hår och att du bara behöver tvätta håret var 4e till 5e dag. Medan andra tycker att håret blir fett direkt och att doften inte är tillräcklig. Till detta låga pris har man dock råd att testa sig fram!


Fördelar:

 • 99% ekologiska ingredienser

 • Fräsch doft

Nackdelar:

 • Blandade recensioner


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig Mängd: 200 ml Vegansk: ja


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

Har du kanske en liten bebis där hemma eller äldre barn som du inte vill ska tvätta kroppen och håret med sulfater och andra gifter så kan Weledas Calendula Shampoo & Body Wash passa perfekt - ja även till dig själv om det krävs.


Detta schampo är faktiskt speciellt framtaget för att vara skonsam mot just barns hud och hår. Den innehåller bland annat ringblomma som är känt för sina lugnande egenskaper, samt mjölksyra som vi behöver för PH-balansen i huden.


Doften är subtil och du behöver inte oroa dig för att det ska svida i ögonen på dina barn om de råkar få in schampot i ögonen.


Den får 5/5 i snittbetyg av användarna och de som recenserat produkten tycker att den passar bra till hela familjen och speciellt små bebisar.


Fördelar:

 • Skonsam

 • Subtil doft

 • Svider inte i ögonen

 • Inget SLS

Nackdelar:

 • Passar barn bättre än vuxna


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test
 

Biovène Moisture Volume Biotin & Apple Cider Solid Shampoo Bar


Hårtyp: alla Hudtyp: alla Mängd: 40 g Vegansk: nej men cruelty free


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

Om du kan börja vänja dig vid att tvätta håret med en naturlig eller ekologisk schampo BAR istället för vanligt schampo så finns det en del fördelar att tjäna på det, såsom att du är snällare mot miljön när du skippar alla plastflaskor och att ditt hår många gånger mår bättre av det när du fått in rutinen.


Detta BAR schampo från Biovéne är ett väldigt bra alternativ om du ska testa ditt första BAR schampo. Det löddrar precis som ett vanligt schampo och gör håret rent samt tillför volym. Dessutom räcker det i evigheter och är prisvärt.


Formulan består av bland annat naturlig äppelcidervinäger, äppelextrakt, biotin, sheasmör och bivax.


Schampot innehåller inga parabener, silikon, ftalater, palmolja, sulfater (SLS / SLES - natriumlaurylsulfat / natriumlauretsulfat) eller vatten. Konsumenterna ger den 5/5 i snittbetyg. Komplettera med ett ekologiskt balsam för bästa effekt.


Fördelar:

 • Återfuktar

 • Tvättar håret rent direkt

 • Cruelty free

 • Ger volym

 • Drygt

Nackdelar:

 • Tar lite tid att vänja sig


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test


Gå till alla våra test

Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test


 

2 452 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page