• ILoveNatural

Hampafröolja - gör gott både för insida och utsida

Uppdaterat: 6 okt. 2020

Behöver du ett naturligt ekologiskt tillskott för järn, magnesium, zink, omega 3 och omega 6 - som odlats i tusentals år? Hampa, som har sitt urspung i Himalaya, är en växt inom Cannabaceae-familjen som har många viktiga användningsområden tack vare sitt näringsrika innehåll och starka fibrer.


Faktum är att hampafrö är den största källan till essentiella fettsyror i hela vårt växtrike! Slå det om du kan. Hampafröolja har ofta väldigt bra effekt på skadad, känslig hy med exempelvis acne, torrhet eller andra hudsjukdomar - eftersom oljan är starkt antiinflammatorisk och vårdande. Läs vidare för att lära dig mer om denna multifunktionella växt och hur du kan använda oljan på olika sätt för att få friskare hud!

 
 

Vad är hampa?


Hampa är släkt med cannabis men innehåller ingen THC, vilket är den aktiva substansen i cannabisplantan. Båda dessa plantor har mängder med medicinala egenskaper som fungerar väl med människokroppen. Hampa har odlats i urminnes tider - sedan redan kring 800 år e.Kr. Den används idag bland annat för tillverkning av rep, kläder, mat, hudvård med mera. Hampans fibrer är enormt starka och därför passar den så bra till just rep och kläder exempelvis.

 
 

Hampafrö är nyckeln till många goda saker. Den är väldigt rik på zink, järn och magnesium samt omega 3 och 6. Detta är mineraler och fettsyror som många av oss har brist på. Genom att äta exempelvis hampafröolja eller fröna som dem är kan du på naturlig väg höja de nivåer du har brist på.



Hampafröolja för känslig hy


Din hud behöver bland annat omega 3, omega 6 och zink för att hålla inflammationer i schack - huden älskar dessa tre. Därför kan du både äta hampafröolja eller hampafrön, samt använda oljan utvändigt på huden för att lindra, läka eller förhindra ett skov eller utbrott av exempelvis acne, eksem eller torrhet. Eller bara som en naturlig del i din hudvårdsrutin.


Om du vill äta hampafröolja för bättre hud och välmående (obs se till att det är en olja för förtäring du köper i sådant fall) finns det många sätt att göra detta på, men den fungerar inte jättebra att steka med i över 170 grader eftersom den inte är så fet som andra oljor. Smaken är inte alls dålig utan kan passa bra i en sallad till exempel. Ät hampafröolja och hampafrön så här:


  1. Som den är på en sked

  2. I en smoothie

  3. I en sallad

  4. Häll fröna på din youghurt

  5. Häll fröna i din sallad


Hur använder jag hampafröolja på huden?


När det kommer till hampafröolja på huden kan du vara lite kreativ - kan knappast gå fel. Men enklast är att ta några droppar direkt på rengjord hud och arbeta in. Din hud kommer älska det och den passar extra bra för kronisk torrhet och acne med mera. Pröva någon av dessa sätt:


  1. Applicera några droppar på rengjord hud och arbeta in

  2. Lägg några droppar i en hemmagjord ansiktsmask med en klick yoghurt

  3. Lägg en eller ett par droppar i din ansikts- eller ögonkräm

 

Är det säkert att använda och äta hampafröolja?


Ja, du behöver inte vara orolig för att bli påverkad på något sätt då det inte finns sådana substanser i hampa. Det går dock att utvinna CBD ur hampa, som är en mycket välgörande substans för kroppen (populär som olja i utlandet) men som inte är psykoaktiv som cannabisplantan. På engelska heter hampafröolja ibland Cannabis Sativa Oil och ibland Hemp Oil.



"Canna beauty" - den nya trenden med cannabis hudvård


Just nu sker en explosion inom utvecklingen av skönhetsindustrin som kretsar kring cannabis/hampa. Ett nytt begrepp har dykt upp som går under namnet "canna beauty", "CBD-beauty" eller "cannabis beauty". Det är främst i USA som det är på stor uppgång eftersom lagarna kring cannabis numer blivit mer liberala där borta och det är inte längre tabu att tala om cannabisen och hampans välgörande egenskaper för oss människor.



Vad är "canna beauty"?


"Canna beauty" är alltså smink och hudvård vars ingredienser består av oljor eller extrakt från cannabis och hampa. Det känns logiskt att gå i en sådan riktning så att vi kan få fler användbara, hållbara produkter med hampans underbara egenskaper! Till Sverige har den här trenden ännu inte riktigt hittat hit - men vi gissar att det inte dröjer mycket länge till!



Här kan du köpa diverse ekologiska hampafröprodukter

Här kan du köpa hampafröolja för utvändigt bruk

Här kan du köpa hampafröolja för förtäring och utvändigt bruk


Gå till alla våra test

Gå till sidan för rabatter på ekologisk och vegansk hudvård

Gå med i facebookgruppen Ekologisk hudvård bäst i test och Fix & Trix

 



188 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla