top of page
 • Skribentens bildILoveNatural

Hemmagjorda ekologiska ansiktsmasker - alla våra naturliga favoriter!

Uppdaterat: 5 nov. 2023


Hemmagjorda ansiktsmasker

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Ibland är den bästa hudvården den som är nästan gratis och som du kan svänga ihop genom lite fantasi och ingredienser som finns där hemma, eller som du enkelt kan köpa hem. Du kan till och med göra din egen anti-age mask! Vi har samlat ihop alla våra favorit-ansiktsmasker du själv kan göra där hemma på bara några minuter. Läs vidare!


 

Varför ska jag göra en egen ansiktsmask?


Har du precis tagit slut på din favoritansiktsmask eller ansiktskräm där hemma och behöver en akut lösning på problemet? Titta dig då omkring i badrummet och köket och se vilka ingredienser du kan hitta som går att göra en snabb ansiktsmask av.


Vissa produkter är alltid bra att ha hemma såsom youghurt, havregryn, citroner, honung, vegetabiliska oljor (kokosolja, olivolja, mandelolja mm) aloe vera gel eller koncentrat, eteriska oljor, aktivt kolpulver och chagapulver. Med dessa komponenter kan du göra flera olika varianter av mask beroende på vilken effekt du vill ha och vilket hudtillstånd du har för tillfället.


En hemmagjord mask har många fördelar såsom att den inte kostar så mycket, det är enkelt att göra och framförallt är det bra för din hud. Det är en skön känsla att veta precis vad det är du använder på din hud och vetskapen om att det gör gott. Ekologisk hudvård man köper i butiken eller online är mycket bra i många fall, men det är inte alltid innehållet är 90-100% ekologiskt i dessa produkter och därför är det ganska svårt att vara 100% ekologisk på den punkten. Men när du själv slänger ihop ingredienserna så får du större kontroll.

 
 


Vilka ingredienser ska jag vara försiktig med?


Naturen är kraftfull och vissa ingredienser ska man vara försiktig med på huden annars kan du få oväntade hudreaktioner i form av klåda och rodnad eller extremt torr hud till exempel. Tänk på om det är något du inte tål att äta - då kanske du inte ska ha det i ansiktet heller, för att vara på den säkra sidan. Annars är det bara att prova sig fram vad som känns bra och effektivt för just dig och din hud. Efter ett tag blir du expert på vilken mask som passar när.


Eteriska oljor


Eteriska oljor är välgörande vegetabiliska oljor som utvinns ur örter eller blommor och är något du ska använda med försiktighet. Tänk på att aldrig använda dessa direkt på huden utan att spä ut med någon annan mild olja innan, annars blir det för starkt. Du ska heller inte låta eteriska oljor komma i kontakt med slemhinnor och ögon exempelvis.


Dessa oljor kan man använda både i hudvård och genom att använda dem som smaksättning (dock i extremt liten mängd) eller doft när du till exempel tvättar kläder. Läs dock på oljan innan så att du vet vad det är du har att göra med. Välj en ekologisk eterisk olja för att få en så ren olja som möjligt.


Citron


Citronsaft kan torka ut huden ganska kraftigt och svida i eventuella sår du har i ansiktet, därför ska du vara lite försiktig med hur du använder den i hemmagjorda ansiktsmasker så att du inte blir för torr istället för att bara matta ner huden.


Aktivt kol


Använd inte aktivt kol för ofta eftersom huden blir ganska matt av den och du kan bli torr.

 
 

Vilken mask ska jag använda vid vilket hudtillstånd?


Samma sak gäller vid hemmagjorda ansiktsmasker som när du shoppar vanlig ekologisk hudvård - det vill säga att inte göra saker som förvärrar problemet och får motsatt effekt. Men det är inte alltid det lättaste att veta i vilken ände man ska börja, eller hur! Om du har känslig, torr hy hy eller lider av någon hudsjukdom som, acne eller eksem till exempel, kan det vara extra viktigt att "göra rätt".


Du ska utgå från hur din hy är för tillfället, inte hur den brukar vara, och sedan välja ingredienser efter det. Men du ska ha i åtanke vad du inte tål normalt sett. Alla ansiktsmasker rekommenderar vi ska appliceras på kvällen och sköljas bort, för att sedan låta huden vila och verkligen dra nytta av behandlingen under natten.Torr hy


Om du har väldigt torr hy är det inte helt oväntat återfuktning som gäller. Men vilka ingredienser återfuktar? Svaret är; ganska många.


 1. Yoghurt - är bra att använda som bas i de flesta hemmagjorda ansiktsmasker eftersom huden absorberar fukten bra och den innehåller vassle som har bra egenskaper för huden samt gör den mjuk och len. Yoghurt stabiliserar även PH-värdet i huden och ger den balans.

 2. Aloe vera - aloe vera juicen/gelen/koncentratet är starkt återfuktande och innehåller bland annat vitamin A, C och E, olika B-vitaminer, folinsyra och mineraler som kalcium, järn, och zink. Aloe vera är även antiseptisk och tar hand om alla bakterier.

 3. Honung - honung har starka återfuktande egenskaper och är dessutom antiseptisk, och läkande vilket gör den perfekt för sårläkning.

 4. Olivolja (och kokosolja)- olivoljan är också väldigt återfuktande och har använts i tusentals år för sina återfuktande, mjukgörande, närande och skyddande egenskaper. Den är full av antioxidanter. Vilket också gör den perfekt för en anti-age mask!


Bästa ansiktsmasken för torr hy


Innehåll: Yoghurt, aloe vera koncentrat/färsk/gel, olivolja, honung, havregryn


Gör så här: Lägg en matsked yoghurt i en liten skål. Häll i en droppe olivolja, en droppe honung och ett par, tre droppar av aloe vera gel eller koncentrat. Häll i en halv matsked mald havregryn (mal den mellan fingrana eller i en mortel). Blanda runt och applicera på rengjord torr hud gärna direkt efter du tvättat ansiktet. Låt verka 20 minuter och skölj av med ljummet vatten. Att smörja in sig med ansiktskräm efteråt är valfritt.

 
 

Acne och oljig hud


När du har problem med acne och att huden är fet och oljig så är det viktigt att du kommer ihåg att inte torka ut huden som en lösning. Det leder till att huden producerar ännu mer talg för att kompensera och huden blir fetare. Det du ska eftersträva är balans och att matta ner huden i ansiktet. Det är även bra att inkludera ingredienser som har antiseptiska egenskaper för att få bukt med eventuella orenheter och få huden att läka bättre samt snabbare.


Men vilka ingredienser är då nedmattande och antiseptiska samtidigt som de ger balans? Här måste du tänka bredare och kombinera olika komponenter. Vi rekommenderar att alltid använda yoghurt som bas/bindemedel i alla ansiktsmasker för att få en bra cremeaktig struktur och för att ge huden fukt utan att göra den fet.


Vi rekommenderar inte honung i hemmagjorda ansiktsmasker för acne trots att den är mild och antiseptisk, eftersom vår erfarenhet är att huden känns "klabbig" efter tvätt av ansiktet och mer acne bildas under natten. Men det är vår upplevelse. Det kan även vara en god idé att tillföra något som ger en exfolierande effekt för att bli av med döda hudceller som kan bidra till acne.


Mattar ner


 1. Aktivt kol - aktivt kol är kanske inget man normalt har hemma men som kan vara kul att investera i om du är intresserad av hudvård. Aktivt kol kan användas till mycket på grund av att den drar ut orenheter väldigt effektivt. Därför passar den perfekt för att bli av med pormaskar och matta ner huden.

 2. Citron - citronssaften är ganska stark på huden och absorberar olja samt mattar ner huden, men den är som sagt starkt uttorkande och därför ska du inte överdriva doseringen.

 3. Havregryn - havregryn innehåller bland annat mycket zink och har en absorberande effekt på olja samtidigt som den påskyndar exempelvis sårläkning.


Antiseptisk


 1. Aloe vera - aloe vera är antiseptisk och återfuktande på samma gång utan att göra huden oljig. Dessutom läker den acneärr/andra ärr och pigmentfläckar om du kontinuerligt använder den utvärtes på huden.


Balans


 1. Yoghurt - stabiliserar PH-värdet och ger fukt utan att huden blir oljig


Exfoliering


 1. Havregryn - texturen på havregryn är bra för att peela huden skonsamt. Mal havrgrynen med fingarna eller i en mortel till ett grovt mjöl innan du lägger det i blandningen, så blir det perfekt.


Bästa ansiktsmasken för oljig hy med acne


Innehåll: yoghurt, aktivt kol, aloe vera koncentrat/gel/färsk, havregryn


Gör så här: lägg en matsked yoghurt i en svart skål (kolet färgar av sig) och lägg till en tesked aktivt kol och några droppar aloe vera koncentrat eller gel. Lägg till en tesked mald havregryn. Blanda runt till en jämn pasta och applicera på rengjord torr hud i nära anslutning till att du tvättat ansiktet. Låt verka 10 minuter och skölj av med ljummet vatten. Om du är lite svart av kolen kan du använda ett micelairvatten för att få bort det sista. Valfritt om du vill smörja in ansiktet med din ansiktskräm efteråt.

 
 

Blandy (torr på vissa partier och fet på andra)


Blandhy kan vara en av de jobbigaste hudtyperna eftersom hela ansiktet inte har samma tillstånd och kan således inte behandlas på samma sätt. När du har blandhy är du till exempel torr på kinderna och runt näsvingarna men fet i pannan och på hakan (eller andra varianter). Men det finns en lösning och det är helt enkelt att lägga olika masker på samma gång. Där du är oljig använder du en mask för fet hud och där du är torr använder du en mask för torr hy.


Bästa ansiktsmasken för blandhy


Gör en blandning för torr hud och applicera den på de torra partierna och gör sedan samma sak på de feta partierna i ansiktet men med en blandning för oljig hy. Låt verka 15 minuter och skölj av med ljummet vatten och smörj in dig om du vill med din ansiktskräm.


 
 

Eksem och atopisk hud


Om du är atopiker eller har eksem och känslig hy ska du vara nogrann med vad du väljer för ingredienser. En atopisk hud eller hud med dermatit/eksem behöver mycket återfuktning för att skydda hudbarriären och hålla den i schack för att förhindra utbrott, samtidigt som du inte ska reta upp den.


Du kan också behöva förstärka skyddet mot fria radikaler eftersom hudens eget skydd är nedsatt när den prodcerar mindre melanin som skyddar mot solen. Du behöver också eventuellt tillföra extra zink för att skynda på läkning av skadad hud och lugna ner rodnad. Exfoliering kan vara bra för att få bort gammal död hud och påskynda läkning.


Återfuktare

 1. Yoghurt - återfuktar och ger balans

 2. Olivolja - genom att använda exempelvis olivolja i masken får du ett skydd mot fria radikaler i luften samtidigt som den återfuktar och mjukgör samtidigt.

 3. Aloe vera - är också en riktigt höjdare för skadad och irriterad hud, den läker ärr och återfuktar.

Sårläkning

 1. Havregryn - havregryn innehåller bland annat mycket zink som används vid sårläkning.

 2. Aloe vera - aloe veran är lugnande för skadad och irriterad


Bästa ansiktsmasken för eksem och atopisk hud


Innehåll: yoghurt, aloe vera koncentrat/gel/färsk, havregryn, olivolja


Gör så här: lägg en matsked yoghurt i en liten skål, droppa i några droppar aloe vera koncentrat/gel och ett par droppar olivolja. Krossa två teskedar havregryn mellan fingarna eller i en mortel till ett grovt mjöl och häll i mjölet i resten av blandningen, rör runt och blanda till en pasta som inte är för rinnig. Applicera blandningen på rengjord hud som är torr precis i anslutning till att du tvättat ansiktet. Låt verka 20 minuter och skölj av med ljummet vatten. Torka ansiktet och smörj in dig med din ansiktskräm om du vill.

 
 

Mogen hud (över 40 år)


När man kommer uppåt 40 börjar huden att sakta tappa sin elasticitet och fina linjer samt rynkor kan uppstå. Solen har tagit ut sin rätt genom åren och nu mer än någonsin är det viktigt att skydda huden med mycket antioxidanter och fukt för att hålla den ung. Så vilka ingredienser vänder vi oss till då?


Fukt

 1. Yoghurt - återfuktar och balanserar PH-värdet utan att huden blir fet

 2. Olivolja - återfuktar och mjukgör


Antioxidanter

 1. Olivolja - känd för sina antioxidanter och skyddande egenskaper

 2. Chaga - chaga är en svamp som växer på björken och som ser ut och känns som bark i konsistensen. Svampen ("barken") mals ner till pulver som innehåller massor med antioxidanter som svampen har sugit ur trädet under flera år. Låt en matsked pulver stå och dra i uppkokat vatten i några timmar, helst ett dygn, och koka upp igen dagen efter. Du kan dricka vattnet som te och använda några droppar av vattnet i en ansiktsmask.


Bästa ansiktsmasken med anti-age för mogen hy


Innehåll: yoghurt, olivolja, chagavatten


Gör så här: lägg en matsked yoghurt i en liten skål. Droppa i några droppar chagavatten (eller koncentrat om du fått tag på det). Droppa i några droppar olivolja. Blanda samman och applicera på rengjord torkad hud precis efter att du tvättat ansiktet. Låt verka 20 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. Torka ansiktet och smörj in dig med din ansiktskräm om du vill.Gå till alla våra test 743 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page