top of page
  • Skribentens bildILoveNatural

Kliande ögon & torra ögonlock - våra bästa tips [2024]

Uppdaterat: 3 jan.


kliande ögon och torra ögonlock

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Lider du av kliande ögon och torra ögonlock men inget verkar fungera vad du än provar? Då kanske den här artikeln kan häjlpa dig. I det här inlägget ska vi gå igenom produkter och tekniker som kan hjälpa när det är som värst. Alla produkter och tips är inte ekologiska eller naturliga, men många av tipsen är det. Läs vidare!

 

Varför kliar ögonen?


Varför dina ögon kliar kan såklart bero på olika orsaker. Ofta är ögonen torra och behöver återfuktning. Du kanske suttit länge framför datorn, gått i ett köpcentrum hela dagen, rest med flyg, eller reagerar på något i luften såsom damm eller rök. Pollenallergi eller andra allergier är också en vanlig orsak, men då kan det krävas speciella allergimediciner för att få bukt med problemet.


Om du inte blivit utredd för dina problem av en läkare är det något vi rekommenderar, så att du vet vad som orsakar dina problem och kan ta tag i det på rätt sätt. Om man är exempelvis atopiker eller allmänt känslig kan det vara många aspekter som påverkar dina skov av kliande och torrhet. Allt från mat, luft, hormoner och stress.


Många upplever att kliande ögon eller torra ögon samt torr hud blir värre på vintern. Det är inte så konstigt eftersom luften är torrare då. Våren är självklart också en jobbig tid om du är pollenallergiker.


Varför blir ögonlocken torra?


Ofta blir också ögonlocken torra eller irriterade i samband med att det kliar i ögonen. I dessa fall kan det bero på att du faktiskt kliar dig i ögonen med händerna, vilket retar/river upp den känsliga huden kring ögonen. Försök att undvika kliandet för att slippa torr hud kring ögonen, samt den strama eller svidande känslan.


Ibland kliar man sig på natten utan att man vet om det och vaknar sedan upp med svullna, torra ögon på morgonen. I dessa fall kan ett par silkesvantar eller en sovmask i silke hjälpa till, som du har på dig under natten.

 

Våra bästa tips för kliande ögon och torra ögonlock


BÄST I TEST


kliande ögon och torra ögonlock

Kliande ögon och torra ögonlock - produkter som hjälper


Kliande ögon kan vara något av det mest irriterande som finns och det är svårt att låta bli att gnugga i ögonen. Torra ögonlock är heller inget kul att dras med. Det stramar, svider och fjällar. Men som tur är finns det metoder och produkter du kan ta till för att bli av med eller lindra problemet för stunden.


Vi har några tips som vi själva testat och som ofta hjälper. En del av dessa tips hjälper endast mot kliandet i själva ögonen, men en del av tipsen fungerar även när det är huden kring ögonen som kliar och är torr.


1. Ögondroppar


Har du suttit på ett plan under en lång resa eller haft en tuff arbetsdag framför datorn? Då är det inte ovanligt att ögonen torkas ut, blir trötta och kliande. Något som då kan vara otroligt skönt som lindring är att använda bra återfuktande ögondroppar. Ögat får sig då en återställare och kliande, rinnande eller brännande känsla upphör.


Dessa ögondroppar vid namn Oxyal

Trehalos Eye Drops kan användas vid måttligt till mycket torra ögon. Formulan är intensivt smörjande och återfuktande för ögonen och kan användas av dig med känsliga ögon, linsbärare och efter ögonkirurgi. Den stabiliserar tårvätskan och skyddar ögat mot uttorkning. Formulan innehåller bland annat hyaluron är fri från konserveringsmedel och animaliska ämnen.Kliande ögon & torra ögonlock


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

Om du misstänker eller vet att dina kliande ögon beror på pollenallergi eller kvalsterallergi kan du en kortare period använda Livostin. Detta är receptfria ögondroppar med antihistamin som lindrar kliande och rinnande ögon under pollensäsongen. Dessa droppar ska inte användas om du använder kontaktlinser eftersom de kan missfärga dem.


Kliande ögon & torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Kliande ögon & torra ögonlock

 

2. Luftfuktare


En vanlig orsak till torra ögon som kliar är att luften är torr, speciellt under vintern. En enkel luftfuktare kan göra enorm skillnad på dina torra ögon och kan bli en av de bästa investeringarna du gjort! Fungerar också bra för dig med pollenallergi eller kvalsterallergi då den även renar luften samtidigt. Vi kan rekommendera denna luftfuktare nedan med osynlig kall nanoånga från Philips.


Kliande ögon & torra ögonlock


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

 

3. Ice Globes/kylmask/face roller


Kliande ögon mår bra av att kylas ner en stund. Det kan vara otroligt skönt och lindrande. Nedkylningen kan göras på olika sätt. Vi kan tipsa dig om att använda antingen Ice Globes eller en kylmask med gel.


Dessa ice globes från Coohé är tillverkade av borosilikatglas och fyllda med lågtempererat vatten. Borosilikatglas är extra tåligt för temperaturskfitningar och även det mest hygieniska glaset, som bland annat används till provrör i labb samt i microvågsugnar med mera.


Du lägger globerna i frysen eller kylen en stund innan användning. Sedan rullar du dem över och omkring ögonen. Du kan även använda dem i hela ansiktet. Har en bra effekt på svullnad, rodnad och har en skön kylande effekt för kliande ögon.kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

Denna kylmask i plast med kylande gel har en liknande effekt som isgloberna här ovan. Masken placeras i kylen eller frysen en stund innan användning och spänns sedan på ögonen. Gelen formar sig efter ansiktet och ger en skön kylande effekt på kliande eller svullna ögon.

kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

Om du inte redan har en face roller hemma så rekommenderar vi att du investerar i en sådan. De finns i olika sorters kristaller som är välgörande för huden. Du rullar ändarna mot ansiktet och runt ögonen som massage och för att kyla ner svullnad eller inflammerad hud.


Olika kristaller har olika egenskaper för huden och just roskvarts kan vara väldigt bra för inflammerad och svullen hud som behöver kylas ner. Kvarts håller sig kall längre än exempelvis jade. Förvara din roller i kylen eller lägg den i frysen en stund innan användning. Den kan också användas tillsammans med ett svalkande serum.


kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

 

4. Ögonkräm för torra, kliande ögonlock


Om du har känslig hud kan det vara svårt att hitta en bra ögonkräm som du inte reagerar negativt på. Huden kring ögonen är extra känslig och en del krämer kan verkligen göra saken värre.


Här vill vi tipsa om några produkter som vi testat själva och som fått bra betyg av konsumenterna. Förhoppningsvis kan någon av dessa hjälpa dig med dina torra ögonlock och irriterad hud kring ögonen.


BioMD First Aid Eye Cream


BioMD First Aid Eye Cream är en bra ekologisk och skonsam ögonkräm för den känsliga huden kring ögonen. Den är verksam mot brännande, stram känsla och återfuktar bra samt lugnar ner. Krämen har en viss kylande effekt. Formulan är hypoallergen för de allra känsligaste och innehåller bland annat aloe vera. Vi har testat den själva med gott resultat. 99% naturliga ingredienser.


kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

Estelle & Thild BioCalm Soothing Eye Balm


Detta är en lätt och mild ögonkräm från det ekologiska, populära svenska hudvårdsmärket Estelle & Thild. Krämen ger en bra återfuktning samtidigt som svullnader dämpas. Formulan är helt fri från parfymer eller doftoljor och har fått 5/5 i snittbetyg av konsumenterna. Prisvärd och extra bra för torra ögonlock och känslig hud som ofta reagerar negativt på andra ögonkrämer.

kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Eyes


La Roche Posay kan inte räknas som ett ekologiskt hudvårdsmärke, men många av deras produkter är väldigt bra för känslig, torr hud med tendens till allergi. Vi har själva testat den här ögonkrämen i jakten på en formula som ger bra återfuktning utan att irritera eller kännas för fet.


Den har absolut hjälpt oss vid torra ögonlock och ger en skön svalkande känsla. Speciellt om du förvarar den i kylen. Vi fick heller inga allergiska reaktioner av formulan. Passar också dig som bär kontaktlinser.


kliande ögon och torra ögonlock

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Kliande ögon & torra ögonlock

 

5. Huskurer


Ibland är läget så illa att det känns som att inget hjälper mot den kliande och torra huden kring ögonen och de torra svidande ögonlocken. Är du atopiker kanske du får jobbiga skov som är svåra att hantera. Vi vill höja ett varningens finger för att använda kortison för mycket.


Vad det gäller huden kring ögonen kan du dessutom inte använda vilka kortisonsalva som helst. I dessa fall måste du rådgöra med en läkare först. Även om du har en ögonsalva med kortison utskrivet från läkare så kommer huden att förtunnas och ibland förvärras problemet på sikt tack var detta, även om det kanske kanske hjälper för stunden. Därför ska du vara mycket sparsam med detta.


Vi vill ge ett bra tips på en huskur för torra och kliande hud kring ögonen som hjälpt oss mycket. Det handlar om helt vanlig turkisk yoghurt!


För det första så svalkar yoghurten väldigt skönt runt ögonen och för det andra så är PH-balansen bra i yoghurt, vilket kan hjälpa till att lugna ner huden. Yoghurt är också återfuktande. Om du är väldigt torr kan du hälla/lägga i pyttelite honung eller en droppe olivolja, men ibland kan det göra att den svalkande effekten inte blir lika stark. Du får testa dig fram vilket som passar dig bäst.
Gör så här:

  1. Ta en stor matsked kall turkisk youghurt i en liten skål ( vi upplever att den grekiska inte ger samma lena känsla). Lägg till eventuell honung eller olivolja vid behov. Bara pyttelite.

  2. Lägg yoghurtmasken försiktigt runt ögonen och på ögonlocken, gärna ett lite tjockare lager.

  3. Låt yoghurten absorberas av huden (tar olika lång tid)

  4. När du känner att yoghurten torkat in i huden sköljer du av den med ljummet vatten först och kan sedan avsluta med kallt vatten.

  5. Torka ögonen försiktigt utan att riva med handduken.

  6. Applicera din ögonkräm omedelbart.


Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -


ekologisk hudvård rea

999 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page