top of page
 • Skribentens bildILoveNatural

Vilka kosttillskott är bäst? - kosttillskott utan tillsatser som kan göra skillnad

Uppdaterat: 21 feb.


Vilka kosttillskott är bäst? - kosttillskott utan tillsatser som är bra för kroppen

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Det pratas mycket om vilka kosttillskott som är bäst och om de egentligen gör någon skillnad alls. Här på Ekologiskhudvård.info har vi en övertygelse om att det absolut finns tillskott som kan göra nytta för kroppen, men det handlar då främst om naturliga kosttillskott utan tillsatser. Det kan exempelvis handla om bär, frukter, rotsaker och grönsaker som är nermalda till pulver som är enkla att konsumera på olika sätt i vardagen. Många av dem smakar också gott, vilket aldrig kan skada! I den här artikeln ska vi gå igenom vilka kosttillskott utan tillsatser som är bäst för olika ändamål och tillstånd - läs vidare!


 

Är kosttillskott bra?


Generellt sett så, ja. Men det finns egentligen inget enkelt svar på om kosttillskott är bra, eftersom det kan vara dåligt också beroende på hur du konsumerar det och vad din kropp gillar och inte gillar. I den här artikeln kommer vi bara att ta upp kosttillskott som kommer direkt från naturen och som inte har några tillsatser eller som är producerade på kemisk väg.


Vi vet ju alla att frukter, bär, rotsaker, frön och grönsaker är bra för oss, men allt, oavsett om det är nyttigt eller onyttigt, ska konsumeras med måtta och balans, annars kan kroppen slå bakut och biverkningar kan uppstå.


Hur påverkar kosttillskott kroppen?


Hur kosttillskott påverkar kroppen beror självklart på vilken tillskott det handlar om. Har du brist på ett visst ämne i kroppen eller någon form av obalans så kan rätt kosttillskott ställa saker och ting till rätt igen, men det krävs vanligen också att du gör vissa andra förändringar i exempelvis din livsstil för att få önskat resultat. Men det är olika från person till person.


Ibland kan du även behöva prova olika tillskott innan du hittar det som passar just din kropp. Fördelen med kosttillskott i jämförelse med många vanliga mediciner är att de väldigt sällan för med sig några konstiga biverkningar eller andra sjukdomar som man sedan i sin tur måste medicineras mot (den onda cirklen). Eventuella biverkningar från hälsokost går vanligen över när kroppen har vant sig eller när du slutar med preparatet.


Ibland kan ett bra och naturligt kosttillskott göra susen för en kroppslig åkomma istället för att proppa i sig tabletter framställda på kemisk väg. Men konsultera alltid din doktor om lider av någon sjukdom som du äter medicin för (eller inte) och funderar på att använda kosttillskott.


OBS! Vissa mediciner kan "krocka" med de ämnen som finns i kosttillskott. Visste du till exempel att om du äter en helt vanlig grapefrukt i kombination med vissa mediciner så kan grapefrukten förstärka effekten av medicinen?


Vilka kosttillskott som är bäst beror mycket på vilken effekt du söker. Det finns preparat som är bra för många olika saker och vissa preparat som är speciellt effektiva för vissa tillstånd.


Följ alltid rekommendationen för det specifika kosttillskottet vad det gäller dosering och öka intaget gradvis den första tiden för att undvika eventuella biverkningar.


Vissa tillskott kan ge till exempel utrensningssymptom som innebär att man kan få acne, huvudvärk, bli illamående eller bli dålig i magen till exempel. Dessa symptom går normalt över när kroppen vant sig och har gjort sig av med slaggprodukter. Om de inte går över bör du sluta med preparatet.


Låt oss nu ta en titt på vilka kosttillskott utan tillsatser som är bäst för olika ändamål!


 

Bästa kosttillskott utan tillsatser - Lista1. Bästa kosttillskott för magen


Bästa kosttillskott för magen

Magen och tarmhälsan styr till stor del hur kroppen mår och det kan vara väldigt jobbigt att ha problem med magen oavsett om den är orolig, lös eller hård. Här kommer vårt bästa tips på kosttillskott för lös mage.


Blåbärspulver


Bästa kosttillskott för magen

Blåbär innehåller en mängd nyttiga ämnen och vitaminer som kroppen kan ha stor nytta av på olika sätt och just blåbärspulver kommer dyka upp flera gånger på den här listan. Du kanske redan känner till att blåbär innehåller väldigt mycket antioxidanter, vilket förhindrar att kroppens celler skadas av fria radikaler och ämnen som kan ge oss exempelvis cancer.


När det gäller magen så är just blåbärspulver mest effektivt när man har en lös mage tack vare att det innehåller polyfenoler och mindre fibrer, medan det är bättre med färska bär när man är förstoppad eftersom du är i behov av fibrerna som får fart på magen. Vi har testat det här pulvret själva och är mycket nöjda med resultat. En lugnare och stabilare mage helt enkelt, och dessutom är smaken lätt att leva med!


 • Innehåll: Malda vilda blåbär

 • Vitaminer: Kalcium, magnesium, betakaroten, kalium, fosfor, vitamin C, vitamin B, antioxidanter, järn, folsyra,

 • Effekt: Motverkar lös mage, stabiliserar blodsockret, sänker blodtrycket, bra för synen, skyddar mot fria radikaler

 • Eventuella biverkningar: Inga typiska biverkningar

 • Hur du använder: Blanda i smoothies, youghurt, dryck, i bakning

 • Dosering: 1-2 teskedar dagligen, kan ökas successivt till 1-2 matskedar

 • Andra effektiva naturliga preparat mot lös mage: Psylliumfröskal, Gurkmeja


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott för magen

 

2. Bästa kosttillskott för att detoxa kroppen


Bästa kosttillskott för att detoxa kroppen

Ibland kan kroppen behöva lite hjälp på traven med att rensa ur slaggprodukter som inte behövs och som rent av kan göra skada och försämra immunförsvaret, hud, hår och tarmhälsa. Vårt number one tips på bästa kosttillskott för att detoxa kroppen kommer här!


Nässelpulver


Bästa kosttillskott för att detoxa kroppen

Nässla är en fantastisk växt som finns gratis att plocka i naturen, precis som blåbär (här ovan). Men de flesta kanske bara känner sig bekanta med att bladen ger en brännande känsla på huden om man nuddar dem. Nässlan har dock massor med nyttigt innehåll som är till fördel för njurarna, körtlar och organ.


När bladen torkat bränns de inte längre och man kan då exempelvis mala ner dem till ett nässelpulver och använda i smoothies eller till bakning till exempel. Många gör också nässelsoppa. Men om du ska få i dig nässla dagligen är det enklast med ett nässelpulver.


Nässla hjälper som sagt njurarna att effektivt rensa ur allt "skräp" ur kroppen och innehåller bland annat klorofyll, vitamin C, B1, B2, B6, folacin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, kisel, histamin, acetylkolin, myrsyra, serotonin, zpantotensyra och svavel.


Tänk på att börja försiktigt med nässelpulver eftersom du kan få utrensningssymptom som huvudvärk, illlamående, acne och dålig mage om du börjar med för stor dos på en gång. • Innehåll: Malda ekologiska nässlor

 • Vitaminer: klorofyll, vitamin C, B1, B2, B6, folacin, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, kisel, histamin, acetylkolin, myrsyra, serotonin, zpantotensyra, svavel

 • Effekt: Urindrivande, stödjer njurar, körtlar och andra organ, mot torra slemmhinnor, motverkar gaser i magen, bra mot hudproblem

 • Eventuella biverkningar: Huvudvärk, illamående, acne, dålig mage

 • Hur du använder: Blanda i smoothies, youghurt, dryck, i bakning

 • Dosering: 1-2 matskedar dagligen. Men börja med ett par teskedar första tiden.

 • Andra effektiva naturliga preparat för detox: Opti MSM


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott för att detoxa kroppen

 


3. Bästa kosttillskott mot inflammation


Bästa kosttillskott mot inflammation

Inflammatoriska tillstånd som ont i knän, höfter, fötter och liknande, eller inflammerad hud som uppstår vid acne och eksem är något vi tyvärr måste dras med ibland. Men det går att möta Olle i grind eller blir av med mildare besvär genom att regelbundet äta rätt kost som inte bidrar till inflammation, i kombination med bra kosttillskott. Kolla in vårt tips på bästa kosttillskot mot inflammation!


Gurkmeja


Bästa kosttillskott mot inflammation

Gurkmeja är en släkting till ingefära som har en stark orange färg. Denna rot har använts i tusentals år inom ayurvedisk medicin (indisk läkekonst) för dess många hälsosamma egenskaper. Indier äter gurkmeja i stort sett dagligen via sin matlagning, i te och på andra sätt. Den används även i hudvård över hela världen.


Gurkmeja har starka antiinflammatoriska egenskaper och kan med fördel användas för att bidra till en god ledhälsa och hud. Det kan faktiskt även fungera att blanda ut lite gurkmejapulver i exempelvis olivolja och smörja in ett ömmande knä eller liknande. Men tänk på att den färgar allt den kommer i kontakt med orange, vilket kan vara svårt att få bort.


Gurkmejan har en ganska speciell, jordig smak och är inte speciellt god i sig. Vi brukar hälla lite av pulvret i teet på morgonen tillsammans med honung och mjölk för att det ska smaka bättre. Gurkmeja gör sig väldigt bra ihop med mjölk och lite sötma. Självklart kan du även använda det i din matlagning såsom grytor och liknande. Bra att känna till är att ämnena i gurkmeja tas upp bättre av kroppen om man samtidigt äter lite svartpeppar till.


 • Innehåll: Mald ekologisk gurkmejarot

 • Vitaminer: Curcumin, betakroten

 • Effekt: Antiinflammatorisk, bra för leder och ledvärk, mensvärk, hudproblem, magproblem, bra för ömma muskler, antibakteriell, blodförtunnande

 • Eventuella biverkningar: Normalt sett inga, men vid överkonsumering kan du bli illamående, få huvudvärk och bli dålig i magen

 • Hur du använder: Blanda i smoothies, blanda i te med mjölk och honung, blanda med bara varm mjölk och honung

 • Dosering: 1 matsked per dag, men ta inte för mycket på grund av att smaken är speciell

 • Andra effektiva naturliga preparat mot inflammation: Ingefära, Hampaprotein


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott mot inflammation


 


4. Bästa kosttillskott för torra slemhinnor


Bästa kosttillskott för torra slemhinnor

Torra slemhinnor är något som främst många kvinnor kan drabbas av under klimakteriet, men också efter att man fött barn och när man ammar. Detta kan man känna av både i ögon, näsa hals och i underlivet och det kan vara ganska obehagligt. Vilken tur då att det finns beprövad hälsokost mot problemet som faktiskt fungerar.


Havtornpulver

Bästa kosttillskott för torra slemhinnor

Havtorn är ett bär som växer på en tålig buske som ofta trivs vid stränder kring havet. Detta bär är fullt av nyttiga vitaminer såsom betakroten, vitamin A, C, E, K, B, B12, omega 6, omega 3 och folsyra.


Men det som gör den extra effektiv i det här sammanhanget är att den också innehåller omega 7, vilket är mycket nödvändigt och bra för slemhinnorna. Därför kanske du nu förstår varför vi utser den till bästa kosttillskott mot torra slemhinnor!


 • Innehåll: Malda ekologiska havtornbär

 • Vitaminer: A, C, E, K, B, B12, omega 7, omega 9, omega 6, omega 3, betakaroten, antioxidanter och folsyra

 • Effekt: Bra mot torra slemhinnor, bra för hud, hår och naglar

 • Eventuella biverkningar: Inga

 • Hur du använder: Havtornpulver kan du använda i yoghurt, smoothies och i bakning etc.

 • Dosering: 1-2 teskedar per dag

 • Andra effektiva naturliga preparat mot torra slemhinnor: Avocadoolja


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott för torra slemhinnor

 

5. Bästa kosttillskott mot högt blodtryck


Bästa kosttillskott mot högt blodtryck

Det finns många som lider av högt blodtryck av en eller annan anledning, vilket kan vara både farligt och obehagligt. Om du med din läkares inrådan vill testa på metoder för att sänka blodtrycket på en mer naturlig väg utan vanliga mediciner (som ofta har olika biverkningar) så har vi ett bra tips på kosttillskott som många använder sig av!


Rödbetspulver eller rödbetsjuice

Bästa kosttillskott mot högt blodtryck

Det finns seriös forskning från Karolinska Institutet på att vi genom att äta/dricka rödbeta i form av pulver, juice eller rödbetan som den är kan sänka blodtrycket i kroppen utan att behöva blanda in mediciner i bilden. God nyheter, eller hur! Rödbetan innehåller bland annat nitrat som omvandlas till nitrit i munhålan, vilket sedan omvandlas till kväveoxid i kroppen, som i sin tur vidgar kärlen. Varför inte ge det en chans!


 • Innehåll: Malda ekologiska rödbetor

 • Vitaminer: Mineralämnen, nitrat, kalium, kalcium, magnesium, järn, zink, vitamin A, E, C och olika former av vitamin B

 • Effekt: Sänker blodtrycket, minskar risken för magsår och förstoppning

 • Eventuella biverkningar: Ofarlig färgning av urinet, vissa kan få ont i magen av juicen

 • Hur du använder: Blandas med vatten, juice, smoothies eller yoghurt

 • Dosering: 1-2 matskedar per dag

 • Andra effektiva naturliga preparat mot högt blodtryck: Olivbladsextrakt, Blåbärspulver


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott mot högt blodtryck

 

6. Bästa kosttillskott för hud, hår och naglar


Bästa kosttillskott för hud, hår och naglar

Huden är kroppens största organ och håret är en del av vår stolthet i många fall. Snygga, starka välmående naglar är inte heller så pjåkigt att ha. Dock är det många svenskar som lider av olika former av hudproblem såsom acne, eksem, torr hy eller obalans.


Även håravfall eller tunt och sprött hår är ett problem för både kvinnor och män. Finns det något som kan få bukt med detta på naturlig väg? Vi har utsett bästa kosttillskott för både hud, hår och naglar här nedan. Som vi dessutom provat själva.


opti MSM


Bästa kosttillskott för hud, hår och naglar

MSM är svavel i pulverform. Svavel är något som många av oss ofta har brist på i kroppen eftersom jordarna där de odlas grönsaker är så utmattade nu för tiden. Kroppen behöver svavel för att bygga upp kroppens bindväv, brosk, senor, leder och hud. Svavel är också antiinflammatoriskt, antibakteriellt och talgreglerande.


Opti MSM är den renaste formen av svavel och ett tillskott av detta på daglig basis kan bidra till att du får bättre hårväxt, mer balanserad hud utan acne och orenheter, samt starkare naglar. Många använder också MSM i samband med träning då kroppen återhämtar sig snabbare då.


Det är viktigt att du börjar väldigt försiktigt med doseringen av MSM då den lätt ger utrensningseffekter i form av huvudvärk, dålig hy och illamående om du börjar med för stor dos.


MSM tas upp bättre i kombination med C-vitamin.


 • Innehåll: Den renaste formen av MSM/svavel

 • Vitaminer: Organiskt svavel

 • Effekt: Hjälper kroppen att återhämta sig, stärker och renar huden, talgreglerande, aintiinflammatorisk, snabbare och tjockare hårväxt, bra för leder, renar kroppen, stärker naglar

 • Eventuella biverkningar: Huvudvärk, illamående, acne, lös mage om du börjar med för hög dos

 • Hur du använder: Blandas med vatten, juice, smoothies

 • Dosering: 1-2 teskedar per dag

 • Andra effektiva naturliga preparat för hud, hår och naglar: Blåbärspulver, Nässelpulver


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa kosttillskott för hud, hår och naglar 

Ekologisk hudvård rea

69 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page