top of page

Huskurer

för ansikte, kropp & knopp

woman-163581_1280.jpg

Behandla acneärr hemma med aloe vera

peppermint-tea-5362243_1920_edited.jpg

Har du envisa röda ärr efter att ha klämt finnar som är envisa och djupgående? Cystisk acne som är stora, inflammerade varfyllda bölder kan speciellt lämna fula ärr som tar evigheter att blekna och blir mer normal hud igen. Men det går att bleka ärr - på skonsam och effektiv väg, hemma i din egen vrå. 

Aloe vera är en spännande och läkande växt som växer i subtropiska klimat. Här i Sverige kan du köpa aloe vera plantor i växtbutiker och den klarar sig bra inomhus i ditt hem under vintern. 

Aloe vera är bra för många olika saker men spciellt för huden och för magen. Dess "kött" består av en geleliknande massa som har enormt många välgörande och nyttiga ämnen - både för förtäring och till din hud. Traditionellt sett används växten världen över till att behandla sår och brännskador på grund av sina antiseptiska och läkande egenskaper. 

Men... aloe veran har också den egenskapen att den kan bleka ärr i ansiktet och bleka ärr på kroppen. Om du lider av mycket acne-ärr, andra ärr, eller bara vill unna din hud lite extra näring och mineraler - direkt från naturen - kan du göra en hemmagjord ansiktsmask ett par gånger i veckan (eller fler) och du kommer efter kontinuerligt användande att se skillnad. Vi har själva testat på hy med mycket ärr och blev imponerade av resultatet! Beroende på vilka egenskaper du vill att din mask ska ha så kan du lägga till eller ta bort vissa ingredienser.

Hur du gör en ansiktsmask som kan bleka ärr​

Innehåll:

 • ​Färsk skuren aloe vera

 • En klick lätt youghurt

 • En droppe coccosolja

​Så här gör du:

 1. Skär aloe veran i små bitar medan köttet sitter kvar på skalet. Skrapa av allt fruktkött ner i en liten skål. 

 2. Lägg till en liten klick youghurt

 3. Droppa i en liten droppe coccosolja

 4. Blanda samman till en lagom kladdig pasta som du kan applicera på ansiktet

 5. Ställ i kylen i 10 min (för att få en sval käsla på huden)

 6. Tvätta ditt ansikte och torka

 7. Applicera masken så fort som möjligt innan ansiktet blir helt torrt

 8. Låt den lägga sig som hinna över ansiktet (kan ta några gånger innan du får in tekniken på grund av aloe verans konsistens)

 9. Låt verka minst 30 minuter

 10. Tvätta av med ljummet vatten, torka ansiktet och smörj in dig med din ansiktskräm

Resultat?

Förutom att dina ärr bleks succesivt under varje behandling så kommer du också känna att huden är mer återfuktad och balanserad. Om du har sår, acne eller torr hud i ansiktet kommer denna mask att hjälpa din hud att återhämta sig och läka bättre. Samtidigt som du minskar risken för att nya ärr bildas. På det här sättet kan du läka acneärr naturligt utan starka produkter.

Tänk också på att solen gör att dina ärr blir mörka och syns mer, så försök att undvika att sola ansiktet.

Kom ihåg att aldrig äta aloe vera direkt som den är med allt tillhörande slem, då det kan vara starkt laxerande. När man tillverkar aloe vera i dryckform extraherar man de ämnen som gör att magen reagerar.

Gå till bäst i test ekologisk hudvård för acne

BESTÄLL HEM ALOE VERA PLANTOR HÄR!

Ibland letar man frenetiskt efter en eller flera hudvårdsprodukter som ska lösa alla dina hudproblem i ansiktet eller på kroppen i ett nafs. Men ofta finns lösningen minst lika gärna i naturen och ditt eget skafferi!

 

Här kan du läsa om olika huskurer för ansikte, kropp och knopp som vi själva prövat och använder - för att förbättra hud och hälsa från insidan och ut. 

 

När det kommer till hemmagjorda hudvårdsprodukter och huskurer kan du experimentera, men med försiktighet eftersom även naturen kan ha fel effekt på din hy.

 

På den här sidan kan du också lära dig mer om vilka egenskaper och effekter olika växter och ämen har på din hy och kropp. Läs vidare!

Gå till bäst i test ekologisk hudvård

Nu kanske du tänker; "mynta te mot hormonell acne och hormonell obalans, skulle det verkligen fungera?". Svaret är ja, för vissa individer kan det fungera som en stabilisator för dina hormoner och lindra ett acne utbrott. Faktum är att det finns studier på att detta fungerar och till och med bättre än vanliga medeciner. En del hudläkare och hudteapeuter rekommenderar sina patienter att dricka två koppar mynta te om dagen som en akne behandling hemma i kombination med andra behandlingar.

Jag har själv testat den här kuren på färsk ekologisk hemmaodlad mynta under flera veckor och efter en tid började jag att se märkbara resultat på en daglig basis. Så länge jag fortsatte att dricka mitt te höll kunde jag hålla mina acne utbrott under kontroll och fick mer balans i min hy. Det fungerade faktiskt förvånansvärt bra!

Gå till blogg om att få kontroll över acne, eksem/dermatit och hormonell obalans

KÖP MYNTAFRÖN HÄR!

silhouette-3087521_1280.png

 

Mynta te recept

När det kommer till den här behandlingen mot hormonell acne och hormonell obalans är det ganska viktigt att använda sig av färsk mynta men det är inget måste. Det finns att köpa i olika växtbutiker. Det går åt en del så du kan behöva ganska många plantor - om du inte odlar själv hemma förstås!

 

Det finns även vanligt torkat mynta te som är ekologiskt och som skulle kunna fungera som substitut mot den färska. Du kan också torka mynta te hemma på egen hand (se nedan). Har du då även odlat myntan själv så vet du precis hur giftfri och ekologisk den är! Men du kanske inte får riktigt samma kraftfulla effekt som med färsk mynta.

 1. Plocka en näve myntablad som ser fina ut

 2. Skölj av dem i vatten

 3. Lägg i en kopp eller ett glas

 4. Koka upp vatten, låt stå en stund så att det inte kokar

 5. Häll på vattnet på dina myntablad 

 6. Lägg på ett lock och låt stå och dra i ca 20 minuter

 7. Drick med bladen kvar i koppen

KÖP EKOLOGISKT MYNTA TE HÄR!

woman-5405866_1920.jpg
olive-oil-1867229_1920.jpg
food-3206201_1920_edited.jpg
woman-2859008_1280.png

Två koppar mynta te om dagen - mot hormonell acne och hormonell obalans

faery-2773400_1280.png

Torka mynta till din egen akne behandling hemma

Även om färsk mynta har den bästa effekten för den här hemma acne behandlingen så kan du lika gärna torka din mynta så att du kan använda den när du vill, om du har mycket som behöver tas om hand eller du kanske ska på en resa där det är svårt att ta med sig en planta med färsk mynta. 

Så här gör du:

 1. Rensa bort alla bladen från stjälkarna

 2. Lägg dem utspritt på ett bakplåtspapper 

 3. Sätt på ugnen på 50 grader och ställ in myntan men låt ungsluckan vara lite öppen

 4. Håll koll på din mynta och se efter när den är helt torr, det går ganska snabbt

 5. Ta ut myntan och låt den svalna innan du lägger den i en tät burk

 6. Klar att användas! 

Ingredienser från ditt skafferi - och dess egenskaper på din hud

Det kan vara svårt att veta och hålla reda på vilken effekt olika växter, kryddor och ingredienser från ditt skafferi och kök har på huden samt vår insida. När det kommer till att sätta samman hemmagjorda hudvårdsprodukter såsom ansiktsmasker och liknande är det bra att ha koll på detta - både för att inte reta upp huden med fel ämnen och för att få den effekt du letar efter.

När du lär dig bemästra och använda det som finns runt omkring dig kan du snabbt och enkelt slänga ihop en ansiktsmask som gör underverk! Många av dessa ingredienser passar dessutom lika bra på frukostbordet som på din hud.

Yoghurt

Återfuktande, lugnande, ph-stabilisator

Havregryn

Läkande, peeling effekt

Honung

Antibakteriell, mjukgörande, läkande

Olivolja

Mjukgörande, skyddande

Gurkmeja

Antiinflammatorisk

Rosemarin

Antiseptisk, balanserar talg

Timjan

Antiseptisk

Avocado

Mjukgörande, ger näring

Aloe vera

Antiseptisk, läkande, bleker ärr, lugnar ner

Kamomill-Te

Lugnar ner, anti kli effekt

Citron

Mattar ner, reducerar olja (obs bör ej användas på torr hud, OBS kan svida)

Äggvita

Stramar upp, reducerar rynkor

BESTÄLL HEM EKOLOGISKA INGREDIENSER TILL DITT SKAFFERI HÄR!

tea-599227_1920.jpg
honey-1958464_1920_edited.jpg

Dricka källvatten för bättre hy och behandling mot acne?

waterfall-2251663_1920.jpg

Ja, det är ju lättare sagt än gjort. Det är inte alla som har tillgång till färskt källvatten på daglig basis. Men det finns källvatten på flaska att köpa eller beställa hem online. Det är nämligen väldigt viktigt både för din hy och kropp vilken sorts vatten du dricker. I Sverige får vi bra vatten direkt ur kranen, men det finns också spår av ämnen och sådant som kan vara skadligt för oss på längre sikt.

 

Om du upplever stora problem med din hy i form av obalans och mycket kvisslor, acne eller torrhet, kan det vara värt att också prova på att byta ditt vatten eller filtrera det du får ur kranen där hemma. Tyvärr är inte flaskvatten någon vidare vän mot miljön, men då finns iallafall alternativet att köpa ett bra filter som inte filtrerar bort det som är bra i vattnet samtidigt.

BESTÄLL HEM KÄLLVATTEN HÄR!

Källvatten VS kranvatten

Källvatten innehåller många mineraler som är viktiga för oss människor och som inte finns i samma höga halt i kranvattnet. Men vilket är egentligen bäst för dig med problemhy - källvatten vs kranvatten?

 

Du kan till och med känna skillnad på smaken. Källvatten har en djupare och godare smak enligt de flesta, eftersom vattnet samlat upp en massa nyttigheter på sin färd och lagring. Källvatten kan nästan alltid drickas direkt ur källan utan att filtreras.

 

En av våra testare (med acnebenägen hy) levde en tid i Spanien och fick då möjligheten att under flera månaders tid dricka vattnet från källan i Lanjaron som hör ihop med bergskedjan Alpujarras, direkt ur kranen. Efter cirka en månad började hon märka att hennes hy blev väldigt klar och matt, utan acne eller obalans, efter åratal av misslyckade försök till att få bukt med sin svåra cyst acne.

 

Till en början kunde hon inte förstå kopplingen, men började till slut att lägga ihop ett och ett och förstod då att det fanns ett samband med vattnet hon druckit den senaste tiden.

 

Efter att ha fått en analys av en homeopat på vad hon eventuellt saknade i kroppen så läste hon på om vilka mineraler som just det vattnet innehåller och till sin förvåning var det höga halter av just det som hon hade brist på enligt homeopaten. Källvattnet verkade alltså ha stabiliserat hela systemet.

 

Ett par veckor efter att hon lämnat Aplujarras och sitt källvatten bakom sig började hudproblemen återigen att göra sig påminda. Vilket bara gjorde sambandet ännu mer tydligt.

 

Slutsatsen blir alltså att svenskt kranvatten är bra, men om du har provat allt och inget fungerar mot din struliga hy så kan källvatten vara en lösning för att ge kroppen det som den har brist på och stänga ute gifter som kan påverka den negativt.

Bästa acne behandling för sår och känslig hy

deux-cosmetiques-753bRirMfVY-unsplash.jp

Havregryn innehåller mycket zink vilket vi behöver för att kroppen bland annat ska kunna läka sår effektivt.

 

Om du har en tuff hudperiod där det bildats sår och inflammationer i huden på grund av akne eller torrhet eller andra hudsjukdomar kan du behöva ge den en liten extra kick genom att göra en ansiktsmask hemma som är full av zink och läkande ämnen! Det kan påskynda läkeprocessen , matta ned en glansig hy, och lugna ner irriterad och känslig hy.

Hur du gör en läkande och lugnande ansiktsmask

Innehåll:
 • ​Färsk skuren aloe vera

 • En klick lätt youghurt

 • En sked mald ekologisk havregryn

Så här gör du:
 1. Skär aloe veran och lägg slemmet i en skål tillsammans med en klick youghurt 

 2. Mal havregrynen i en mortel så att det blir lite dammigt

 3. Häll i havregrynen i skålen och blanda till en pasta

 4. Applicera direkt på rengjord hud

 5. Låt verka ca 30 minuter

 6. Tvätta av med ljummet vatten

 7. Torka ansiktet och smörj in med din ansiktskräm

Resultat?

Du kommer ganska omgående efter att du tvättat av masken se att ditt ansikte lugnat ned sig och att dina rodnader och sår är mindre röda. 

Låt huden vila nu under natten och vakna upp med en boostad sårläkning, återfuktning och balans.

Gå till bäst i test ekologisk hudvård

Citronvatten - fördelar

På huden har citronsaften en egenskap och i kroppen en annan. När du applicerar citronsaft på huden får du en uttorkande effekt. Om du dricker citronvatten så hjälper du kroppen att rensa ut gifter samt stabilisera ph-värdet.

Om du har sura uppstötningar kan du dricka citronvatten för att neutralisera magsyran. Citron blir nämligen basiskt när det hamnar i kroppen - inte surt som man kanske kan tro.

Många dricker också citronvatten för att förbättra hyn och stärka immunförsvaret. Det blir den naturliga effekten när gifterna spolas ur kroppen. Du kan också blanda i lite färsk ingefära i vattnet, men om du har acnebenägen hy så kan det hända att talgpdouktionen retas upp av den "varma" ingefäran.

Hur gör man citronvatten?

 

Citronvatten kan du dricka både varmt och kallt. På morgonen är det många som dricker det varmt. Skillnaden är bara att du kokar upp vattnet först. Om du använder hela skivor av citronen i vattnet är det extra viktigt att du använder ekologiska citroner så att du inte får i dig av gifterna från skalet.

1. Häll upp vattnet, kokt eller okokt, i ett glas eller kopp.

2. Skär en citron i två delar och kläm ut saften ur hela eller halva cintronen. Rör om.

3. Drick!

BESTÄLL HEM EKOLOGISKA CITRONER HÄR!

blue-5067077_1920.jpg
dress-2026863_1280.png
animals-2022610_1280.png
beverage-1869722_1920.jpg
girl-918679_1920.jpg
bottom of page