top of page
  • Skribentens bildILoveNatural

Hur du själv kan behandla din acne, torrhet och känsliga hy

Uppdaterat: 5 nov. 2023


Hur behandla acne själv

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Jag har levt större delen av mitt liv med olika former av hudproblem, från det att jag var en liten tjej till dess att jag blev tonåring och sedan vuxen kvinna i 35 års åldern. Det här är min historia och mina tips till dig som vill bli av med acne och obalanserad hy.


 

Bakgrund


Till en början var det eksem och torrhet jag hade mest problem med (både i ansiktet och på kroppen) senare övergick det till blandy och problem med torrhet i kombination med akne. Under en stressig period i livet övergick aknen till att bli cystisk akne som visade sig vara svår att bli av med. Så svår att jag till och med saknade min "vanliga" problemhy.


Under senare tid har jag fått lära mig (efter snabbt utlåtande från en läkare) att jag har så kallad atopisk hud - vilket innebär att du är väldigt känslig i huden generellt och kan få reaktioner på olika ämnen, föroreningar och matprodukter till exempel.


Du får lätt eksem eller dermatit som det också kallas och det är svårt att hitta balans i huden. Huden påverkas väldigt mycket av ditt allmäntillstånd när du har atopisk hud. Du kan ha bra perioder och sämre perioder.


Hastiga förändringar i klimat och rutiner kan utlösa skov med mycket torr hy i kombination med acne (för min del). Det är heller inte ovanligt att du även har exempelvis pollenallergi eller pälsallergi när du har atopisk hud.


Alla människor kan inte få just akne (ja inte någon akne som räknas iallafall). Faktum är att de avgörande komponenterna som behövs för att akne ska kunna uppstå är testosteron och enzymet som konverterar det till DHT (steroidhormonet dihydrotestosteron som stimulerar talgkörtlarna).


Personer som saknar dessa ämnen kan inte få acne. Det här är något du ärver via ditt DNA och har inget att göra med att man skulle vara smutsig eller ohygienisk som annars är en gammal myt som lever kvar.

 
 

Stressen är boven


Om du inte redan visste det så är stress grunden till allt ont här i världen. Eller ja, kanske inte riktigt. Men när det kommer till vår hälsa och hud så kan det vara ganska lätt att känna igen en stressad överarbetad hy. Lite flammig, acne här och där och ingen balans.


Stress och ångest gör att testosteronnivåerna höjs i kroppen väldigt snabbt vilket också gör att effekten blir mer påtaglig hos just kvinnor, som annars har ganska låga nivåer testosteron. Den snabba uppgången kan leda till plötsliga acneutbrott som man inte förstår var de kommer ifrån.


Vad du äter eller inte äter har inte heller jättestor verkan på om du får acne eller inte. Om du hetsätit choklad eller chips en kväll kanske det snarare var så att du gjorde det för att du var lite extra stressad eller oroad över någonting den kvällen och att det var stressen som orsakade ett acneutbrott egentligen. Men visst, även jag måste erkänna att vissa livsmedel, frukter, kryddor med mera verkar ha en negativ effekt trots allt. Exempelvis stark peppar och ingefära kan ha en dålig effekt på min hy.Hur blev jag av med min acne?


Faktum är att jag inte blivit av med min acne, inte helt (eftersom acne inte går att bota, bara underhålla och lindra), men den är under kontroll och min hy är i betydligt bättre skick idag än för ett år sedan. För mig har det handlat om att först analysera vad min acne har utlösts av och kommit fram till dessa punkter:


  1. Genetiskt - jag har ärvt benägenheten till att kunna utveckla acne

  2. Atopisk hud - jag har atopisk hud och är extra känslig (också ärftligt)

  3. Hormoner - markant skillnad i hudens struktur och talgproduktion vid olika tidpunkter under månaden

  4. Stress - svårare akne vid stressiga perioder (känslomässig som fysisk stress)

  5. Sminkprodukter - jag tycker om att sminka mig fint, men speciellt foundation och ögonskuggor är en riktig ovän till min hy som nästan alltid leder till sämre hy efter en tids användning

  6. Fel sminkborttagning - jag var lite sen med att förstå finessen med ett riktigt bra micelairvatten för att verkligen ta bort alla sminkrester och smuts från huden både morgon och kväll. Ibland har jag använt ekologisk tvål som borttagning! Det var så här i efterhand inte optimalt för mig att använda tvål.

  7. Fel ansiktskräm - när du har atopisk hud kan du inte använda vilken ansiktskräm som helst, då kan du få reaktioner. Jag använde ibland till och med bara olja i ansiktet som visade sig vara helt fel metod för mig!

  8. Brist på folsyra - ett besök på vårdcentralen visade att jag hade brist på folsyra, vilket är ganska vanligt men främst hos gravida kvinnor och som kan påverka huden negativt. Läkaren på vårdcentralen vägrade dock att ta alla de prover som jag kände behövdes såsom hormoner med mera.

  9. Dålig rotation på byte av kuddfodral - bara en natt kan lämna en hel del smuts, fett och inte så trevliga grejer på din huvudkudde, som kan leda till sämre hy


 

Nu kanske du tänker att varför gick jag inte bara till en vanlig hudläkare för att få en riktig utredning?


Jag har påbörjat någon utredning här och där men aldrig fullföljt den på grund av lathet, lesshet (du kan säkert känna igen dig om du länge kämpat med jobbig hy) och att min intuition sagt mig att de var på fel spår i kombination med dyra avgifter och opersonligt bemötande.


Jag är lite av ett naturbarn som fortfarande kan förnimma känslan av vetet stryka längs benen när vi sprang på fälten under sommrarna som barn på landet, och som vuxit upp med en mamma vars necessär var fylld av allt man behövde på ett lantställe; klövervaselin, väteperoxid, pincett och en dos av erfarenhet.

 
 

Jag dras mer åt och intresserar mig mer för naturligt läkande och "aha-upplevelser" som inte skadar din kropp och hud i det långa eller korta loppet. Det är en härlig känsla att hitta lösningen på dina problem hemma i skafferiet eller i trädgården! Det handlar egentligen bara om kunskap och magkänsla...och att lära känna dig själv.

 
 

När jag (under många års tid) analyserat mina akneutbrott och alla omständigheter runt omkring började jag att lägga ihop ett och ett och förändra vissa saker i mina vardagliga rutiner. Generna kan man inte göra så mycket åt men många av de andra punkterna kunde jag ändra på:


1. Dra ner på sminkandet - okej, jag har atopisk hud. Då kanske det är en bra idé att sluta blaska på huden en massa produkter som täpper igen porerna och retar upp huden. Det är dock lättare sagt än gjort när man vill dölja sin ärriga och slitna hy samt acne som dyker upp då och då, tro mig - jag vet! Jag kunde dock ta chansen att testa "livet utan smink" då jag jobbade hemifrån och bodde på landet under flera månader, där man inte träffar på så mycket folk. Jag började att märka skillnad efter några veckor utan smink. Huden fick en jämnare struktur och var mindre röd och flammig samt mindre acnebenägen och stressad.


2. Hitta hormonbalans - Men vad skulle jag göra åt mina hormoner som verkade "go all over the place" vissa tidpunkter under månaden? Sådant måste man väl få tabletter för? Nej, det måste man inte. Lösningen kan finnas i naturen. Jag råkade av en händelse surfa mig fram till en sajt där det informerades om att vissa hudläkare rekommenderar sina patienter med acne att dricka två koppar mynta te om dagen. Det skulle tydligen ha en stabiliserande effekt på hormoner. Dessutom upptäckte jag att mynta är väldig rik på just folsyra som jag vid tillfället åt tillskott för på recept.


Jag började dricka färskt mynta te varje dag, ibland flera koppar. Efter ett par veckor började min hy att bli bättre och lugnare rent generellt. Sedan dess har jag inte slutat dricka mitt mynta te! När jag slutar tillfälligt ser jag direkt skillnad.


3. Stressa ner - Stress kan vara svårt att påverka eftersom vi inte alltid kan styra över vad som händer och sker i livet eller över våra personligheter och hur vi hanterar saker och ting. Men vi får göra det vi kan. Jag flyttade ut på landet och sa upp mig från mitt fasta arbete för att börja jobba med mina egna mer kreativa projekt. Vilket kan vara stressande i sig och inte alltid en lösning på den situation man redan har.


Men det gav mig möjligheten att slippa stressen med att behöva sminka mig varje morgon och se respektabel ut på jobbet och flänga hit och dit utan att hinna andas. Varje kväll när jag tvättade ansiktet efter jobbet på kontoret var jag helt rödflammig.


4. Använd en "sensitive" micelairvatten - När poletten föll ner hos mig vad det gäller micelairvatten så blev det en riktig game-changer. Jag hade tidigare haft så svårt att hitta rätt produkter som tar bort alla sminkrester skonsamt men effektivt i ansiktet. När jag började använda micelairvatten märkte jag direkt en skillnad och det kändes skönt att se att all produkt lossnar från ansiktet och fastnar på bommulsrondellen. Jag har provat många olika micelairvatten som fungerar med min hy men än så länge har jag inte hittat något ekologiskt.


Har du känslig hy kan jag dock rekommendera Gariner SkinActive Micellar water som fungerar väldigt bra med min hy. Jag sköljer alltid av ansiktet en gång till efter att ha rengjort hela ansiktet med produkten och jag väljer alltid ett micelairvatten eller rengöring för känslig eller atopisk hud. Om jag inte sköljer efter (även om det står att man inte behöver det) upplever jag att det lämnas som en tunn hinna över ansiktet.


5. Byt ansiktskräm och ögonkräm - Jag har haft svårt att hitta en vanlig ansiktskräm och ögonkräm som fungerar med min känsliga hy, både ekologiska och vanliga produkter kan reta upp mitt ansikte och kring ögonen. Jag hittade till slut rätt med en specialkräm för atopisk hud som jag fick recept på utomlands.. Knepet är att det ska vara dermatologiskt testat och så lite uppretande ämnen i krämen som möjligt - vilket innebär inga parabener eller andra gifter. Tänk på att vissa mineraloljor och eteriska oljor kan ge allergiska reaktioner även om de är ekologiska.


6. Byt kuddfodral oftare - en ren kudde ger ett fräschare ansikte på morgonen


Just min väg till en mer balanserad hy utan akne kanske inte fungerar för alla, eftersom vi alla är olika. Men om du länge kämpat med att få bukt med torr, fet och känslig hy så kan det vara värt att ta till sig ett och annat av dessa tips. De är grundligt beprövade av mig som levt 35 år med olika hudproblem. Lycka till!Gå till alla våra test

Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -


900 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page