top of page
  • Skribentens bildILoveNatural

Tips till dig med atopisk dermatit i ansiktet

Uppdaterat: 5 nov. 2023(Inlägget innehåller annonslänkar)


Eksem (eller dermatit) är en hudsjukdom som de flesta känner till på ett eller annat sätt. Men atopisk dermatit är det färre som vet vad det innebär och vilket stort lidande det kan innebära för de invider som drabbas - både vuxna som barn. I det här blogginlägget kommer du att få lära dig mer om atopisk dermatit och få tips om hur du på naturlig väg i kombination med rätt ekologiska hudvårdsprodukter kan hindra eller lindra ett skov, speciellt i ansiktet. Läs vidare!


Vad betyder atopisk hud?


Atopisk dermatit/hud är främst en ärftlig sjukdom innebär att det finns en inflammation i huden som bland annat kan orsakas av obalans i immunsystemet, men miljö kan också påverka. Den obalansen kan leda till att hudbarriären försvagas. Det i sin tur leder till att huden inte kan skydda sig själv mot uttorkning på samma sätt som en frisk hud och det innebär att huden blir torr. Då blir det lättare för olika irriterande ämnen och föroreningar att ta sig in i huden och orsaka inflammation samt klåda.


Atopisk dermatit är vanligare bland barn (kallas ibland blöjeksem) och brukar växa bort i tonåren, men inte för alla. Det finns även många vuxna som lider av den här hudsjukdomen. Den yttrar sig främst som extrem torrhet i kombination med klåda och lättirriterad hud både på kroppen, i ansiktet och i hårbotten. Händer och fötter drabbas ofta. Du är också ofta rödflammig och har en ojämn hudton. Det finns även ett samband mellan atopisk hud och olika former av allergier såsom hösnuva till exempel.


Vad utlöser atopisk dermatit?


De individer som lider av atopisk dermatit som vuxna får ofta väldigt tydliga skov då hela huden reagerar, blir torr och börjar klia. För mig blir det värst i ansiktet och kring ögonen och det har alltid varit så, jag kan även få acneutbrott i samband med ett skov. Det är väldigt vanligt att just huden kring ögonen drabbas i detta tillstånd (för mig ledde det till ärrbildning i bland annat mina ögonbryn). Sedan har man perioder då huden är lugnare och inte lika torr och jobbig - mer balans. Många olika faktorer kan utlösa ett skov av atopisk dermatit, som exempelvis:


  • Stress (pyskisk och fysisk)

  • Svett

  • Smink

  • Fel hudvårdsprodukter

  • Hormonell obalans

  • Kläder som sticks

  • Vinterklimat

  • Vätskebrist

  • Miljöbyte


Atopisk hud mår oftast som bäst på sommaren då problemen kan försvinna helt, men tyvärr bara tillfälligt. Precis som med acne finns det egentligen inget botemedel. Det handlar om att underhålla, lindra och behandla utbrotten på rätt sätt. Vinterklimatet som finns i Sverige är ingen hit för dig med atopisk dermatit, men det finns sätt att lindra och ibland även hindra ett utbrott/skov.

 
 

Hur kan jag lindra atopisk hud?


Nu har det hänt igen - du har fått ett skov med torrhet och kliande hud, kanske till och med i kombination med acne. Huden stramar, är röd, fjällar och ser allmänt bedrövlig ut så att du inte vill visa dig bland folk, speciellt om huden i ansiktet är drabbad. Det är väldigt svårt att sminka över problemet eftersom det bara leder till ännu värre problem när huden inte får andas och peppras med olika kemikalier och gifter.


Om du har atopisk hud är det A och O att återfukta - OFTA och mycket! Helst i samband med att du fuktat huden innan (tvättat ansiktet eller duschat). Det är superviktigt med bra hudvårdsprodukter (även rätt hårvård och smink är viktigt) när du har den här hudsjukdomen eftersom dessa kan lindra dina skov i stor utsträckning. Hudkrämer för ansikte och hud när det gäller atopisk hud är alltid väldigt skonsamma och utan störande ingredienser - det är vad du vill uppnå när du inhandlar dina huvdårdsprodukter och smink.


Du måste dock inte köpa produkter som är specifikt inriktade på atopisk hud, men du ska alltid läsa igenom ingredienserna och se om det finns till exempel alkohol eller andra uttorkande och irriterande ämnen i produkten. Eftersträva en så ekologisk produkt som möjligt (gärna iallafall 90% ekologisk), om du inte väljer klassisk atopisk hudvård från exempelvis apoteket. Detta för för att minimera alla spår av eventuella gifter som kan tränga igenom hudbarriären och skapa inflammationen.

 Metoder som hjälpt mig få kontroll över skoven


Det tjatas mycket om att stress är dåligt för oss, det beror också på att det är sant. Men ibland kanske vi skyller lite för mycket på stress av bara farten. När det kommer till atopisk dermatit är det dock bevisat att den påverkar negativt - jag själv kan också intyga. Jag har försökt tvinga mig själv att inte stressa upp mig - det hjälper varken min hud eller situationen på något sätt. Jag har också sett över mina vanor vad det gäller smink, hårvårdsprodukter och hudvård, till och med matvanor. Läs vidare för att få mina tips kring hur du kan kontrollera dina atopiska skov.


1. Försök att sluta stressa - lättare sagt än gjort


Jag har aldrig fått så allvarliga skov som när jag varit stressad under en period (fysisk som psykisk stress). Därför har det blivit viktigt för mig att INTE stressa upp mig för saker i livet om jag kan undvika det. Dra ner på jobbtempo och byta livsstil som handlar mer om välmående än om vad min chef vill och tycker. Vad tycker din kropp och din hud? Det är tusen gånger mer viktigt.2. Dra ner på smink och produkter


När huden i ansiktet inte ser så bra ut och skovet kanske precis slagit till eller är på väg att lugna ner sig, kan det för en del individer kännas lockande att täcka över alla skavanker med smink (talar för mig själv men du känner säkert igen dig). Det är dock allt du INTE ska göra i det läget. Då är nämligen huden ännu mer mottaglig för inflammation eftersom den redan är inflammerad. Du kommer förlänga läkningen och förvärra problemet om du sminkar dig mitt uppe i ett skov eller under ett skov som håller på att läka ut.


Om du verkligen lider av att vara ute i offentligheten när huden är som jobbigast och om du inte får dina skov allt för ofta, hade jag personligen sjukskrivit mig från jobbet när det är som värst och bara stanna hemma några dagar för att kurera huden utan stress, ångest och smink med mera. Det är det enda som fungerar för mig, samt frisk luft, lagom med sol och rätt produkter. Tyvärr är det bara att vänta ut tiden till dess att utbrottet lagt sig. När min hud är mer i balans kan jag ibland sminka mig utan att få problem, så länge jag är noga med att skonsamt tvätta bort alla sminkrester och föroreningar från huden.3. Undvik att svettas med smink


Ska du till gymmet eller springa ett löppass i elljusspåret? Gör aldrig detta med smink på om du har atopisk hud. Den salta svetten i sig (som också innehåller en del orenheter) kan irritera huden och orsaka problem. Om du då dessutom har ett lager smink ovanpå som stänger in allt detta kan problemet bli mycket värre.4. Använd rätt hudvård för din hudtyp


Du som lider av atopisk dermatit ska absolut inte vara lat när det kommer till att anstränga dig för att hitta rätt hudvårdsprodukter. Det kan bli din räddning när det kommer till att hålla huden i någon form av balans. Välj själv vilken väg du vill gå - personligen rekommenderar jag den ekologiska vägen framför speciella märken utvecklade för atopisk hud, men de båda kan fungera mycket bra.


Jag använder produkter med så lite gifter i som möjligt och som är extremt skonsamma. Men alla produkter fungerar inte för alla individer - vi är trots allt olika med olika behov. I mitt fall behöver jag även kontrollera mina acneutbrott i samma veva vilket gör det hela ännu mer komplicerat - torr hy och fet hy på samma gång!

 
 

Atopisk hud - nedstämdhet och depression


Det kanske inte är något man tänker på i första taget, men att lida av atopisk dermatit är ingen rolig historia. Vissa barn lider enormt av den här sjukdomen och har svårt att sova på nätterna av allt kliande och obehag. Samma sak för vuxna, men där kanske även det yttre spelar en större roll när man måste ge sig ut i samhället och folk runtomkring undrar varför man ser ut som man gör.


Speciellt jobbigt är det såklart om du ofta får skov i ansiktet eftersom det är det alla som möter dig ser först - det är naturligt. Detta kan i värsta fall leda att dessa individer blir nedstämda, drar sig undan och till och med blir deprimerade. Eftersom det heller inte finns något botemedel är det något man helt enkelt måste leva med hela livet - vilket kan kännas lite hopplöst ibland.


Men känn inte så. Du är inte ensam. Alla har sina kors att bära och kanske detta kors är ditt. Den här bloggen har förhoppningsvis gett dig några bra tips på hur du kan hantera dina problem och undvika allvarliga skov. Lycka till på din väg mot en bättre kontrollerad atopisk dermatit!


Gå till alla våra test 


152 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page