top of page
  • Skribentens bildILoveNatural

Vad är chaga egentligen? - björkens gåva till mänskligheten

Uppdaterat: 5 nov. 2023(Inlägget innehåller annonslänkar)


Chaga, sprängticka, eller inonotus obliquus på latin, är en medicinal svampparasit som lever på 1 av 5000 björkar. Den återfinns på de norra delarna av jodklotet såsom Sibirien, Sverige, Finland, Kanada. Den har mängder med positiva effekter på kropp och hud - speciellt eksem, psoriasis, rosacea, diabetes och autoimmuna sjukdomar m.m. Läs vidare!

 
 

Vad är chaga? - kärt barn har många namn


Chaga är alltså en svamp som växer på björkar. Du kan lätt känna igen ett träd som infekterats av svampen eftersom det ser ut som en enorm svart kolliknande knöl på trädets stam. Den knölen skär man bort och torkar direkt eller kokar upp.


Det finns många saker du kan göra med svampen (som inte känns som en vanlig svamp utan mer som en barkbit). Vanligast är att du kokar te på mald chaga eller större bitar, men du kan även göra ditt eget koncentrat (tinktur) och använda i droppform på olika sätt.


Denna läkande svamp har användts i hälsosyfte under flera tusen år och är helt ogiftig för människan - det går i stort sätt inte att överdosera denna svamp och därför har den använts så flitigt i vissa kulturer.


Det finns ca 1600 olika stuider gjorda på chagan och dess egenskaper och effekter på människan. Dess främsta egenskap är att den är en enormt kraftfull antioxidant. Det beror på att svampen som sagt är en slags parasit som fäster sig vid björken och suger ur all kraft och styrka från trädet.


Till slut dör björken men det kan ta många, många år innan det sker. Tänk då alla nyttigheter som svampen sugit ur det stackars trädet under åratal!

 
 

För cirka 10 år sedan var det väldigt svårt att få tag på chaga i vanliga hälsokostbutiker och liknande, men för några år sedan fick chagan en nytändning och allt fler började få upp ögonen för det som kommit att kallas för "gåvan från gudarna" eller "odödlighetens svamp", i Sibirien. Nu kan du lätt få tag på bra chagaprodukter online och i butik.
Hur använder man chaga?


Det mest klassiska sättet att använda chaga på är att dricka det som te. Smaken är ganska god och har en subtil touch av skog, bark och vanilj och färgen ser ut som kaffe. Du kan blanda i lite ekologiskt kokossocker eller honoung (eller agavesirap) och en skvätt mjölk, samt även blanda med ditt vanliga te (svart te passar extra bra i smaken) om du vill. Så här gör du chaga-te med köpt chaga:


  1. Ta en matsked av ditt pulver och koka upp i en liter vatten

  2. Låt koka cirka 30 minuter-1 timme

  3. Ta av vattnet och låt stå och dra i några timmar helst (ju längre den drar desto mer effekt)

  4. Häll upp i en kopp eller ett glas och tillsätt vad du vill eller drick som det är

  5. Du kan dricka av ditt te under hela dagen och hur många gånger du vill

 
 

Fördelar med chaga


Det finns en hel del fördelar med att dricka chaga eller använda dess extrakt i exempelvis hudvård för att kontrollera olika hudsjukdomar som eksem, psorisasis, rosacea och acne. Det finns bland annat studier på personer med psoriasis där 100% av 50 testade individer upplevde att problemen försvann efter behandling med chaga!


Sprängticka är antibakteriell, antifungal, antiviral och balanserar immunförsvaret - det är därför den är så effektiv vid autoimmuna sjukdomar såsom psoreasis, eksem och andra hudsjukdomar. Chaga reglerar/sänker även blodsockret vilket gör att den med fördel kan drickas om du är diabetiker.


Andra effekter som många känner av efter en tids chaga-te-drickande är att man får mer energi och blir piggare.Chaga som hudvård?


Sprängticka används även i en del hudvårdsprodukter - dock inte i så jättemånga ekologiska produkter ännu, men de finns. Därför kan du istället ganska enkelt göra din egen hudvård med chaga. Det enda du behöver är vanligt chagapulver och din egen ansiktskräm eller lite youghurt. Chaga är förutom antioxidanter även väldigt rik på melanin, vilket är det ämne som skyddar vår hud mot solens strålar.


Huskur 1 - Använd din egen ansiktskräm med chaga


Droppa några droppar av mörkt chagavatten (eller extrakt) i din ansiktskräm på kvällen för att få en anti age effekt. Samma sak går att göra med din body lotion om du har problem med huden (psoreasis, rosacea, eksem, acne).


Huskur 2 - Återfuktande ansiktsmask med anti age och UV-skydd:


Droppa några droppar mörkt chagavatten eller extrakt i en till två matskedar youghurt och blanda. Applicera yoghurten i ditt ansikte på rengjord hy och låt den absorberas. Låt verka ca 30 minuter och skölj av med ljummet vatten. Vill du ha dubbel effekt droppar du chagan i din ansiktskräm och smörjer in dig efteråt.


Effekten av yoghurtmasken blir att huden återfuktas och balanseras av PH-värdet i yoghurten samt får en riktig antioxidant-boost av chagan - vilket verkar som en anti age för huden som också får ett bättre skydd mot UV-stålar och fria radikaler. Även ärr och pigmentförändringar kan förbättras med hjälp av chaga.


Plocka din egen chaga eller köp i butik


Chagan är som sagt ganska sällsynt - 1 av 5000 björkar har den. Men du kan plocka din egen sprängticka om du får syn på en, eller så går du på en "skattjakt" för att leta upp ett träd. Välj då helst ett träd som har en ganska stor svamp och ta inte hela svampen så att du skadar trädet (även om dess öde redan är förutbestämt tack vare chagan). Använd en kniv eller såg för få bort en bit.


Ta hem din bit och ta isär den i delar, torka den direkt i ugn på låg värme eller koka upp den färsk. Du kan koka samma bit flera gånger om till dess att den mörka färgen blir ljusare och ljusare som väldigt svagt kaffe eller vanligt te. Men du kan behöva koka den längre och längre för varje gång. Det går även att mala dina bitar till pulver. Förvara din chaga i en glasburk i rumstemperatur.


Men för dig som känner att det är lite väl omständigt att hålla på med din egen sprängticka kan helt enkelt beställa hem eller gå till en butik och köpa chagapulver eller extrakt. Det finns numer en hel del återförsäljare av chaga. Det du dock ska ha i åtanke är att all sprängticka man köper online eller i butik inte alltid har den bästa kvalitén och därmed inte samma höga halter av allt det nyttiga.Gå till alla våra test 935 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page