top of page
  • Skribentens bildILoveNatural

Vad är gurkmeja bra för?

Uppdaterat: 5 nov. 2023


Vad är gurkmeja bra för

Du har väl inte missat denna magiska krydda och dess välgörande effekter på kropp och hälsa? Gurkmeja (eller curcumin) är en nyttig rot som är starkt antiinflammatorisk och som är släkt med den också mycket nyttiga ingefäran. Du kan äta gurkmeja flera gånger i veckan för att få balans på acne och olika inflammationer i kroppen.


Gurkmeja sägs vara minst lika effektiv om inte bättre än många receptbelagda mediciner och ger inga biverkningar. Gurkmejan är också blodförtunnande. Vill du lära dig mer om vad gurkmeja är bra för och hur eller i vilken form du kan köpa gurkmeja och äta gurkmeja, läs vidare!


Gurkmeja är bra för:


  • inflammation (på insidan och utsidan av kroppen)

  • acne

  • ledbesvär

  • förebygger alzheimer

  • förbättrar matsmältning och magproblem

  • förebygger diabetes

  • tunnar ut blodet


Vad är gurkmeja?


Men vad är då Gurkmeja egentligen? Det är en krydda som kommer från en liten rot som ser nästan precis ut som ingefära men den är istället orangefärgad. Det beror på att den har ett högt innehåll av betakaroten (samma som finns i tex morötter). I indien äter man gurkmeja till vardags i nästan alla maträtter och är fullt medveten om dess unika och bra egenskaper för människokroppen. Roten finns också tillsatt i currykryddor du köper.


Gurkmeja är starkt antiinflammatorisk och kan därför hjälpa dig att förbättra till exempel ledfunktionen om du har ont i ett knä eller liknande eller kanske rent utav lider av reumatism. Den dämpar inflammation helt enkelt - oavsett var i kroppen - vilket i sin tur minskar smärta och obehag! Kanske det är därför många äldre indier är så viga och smidiga när de gör sina yogaposer? Gurkmeja är också en kraftig antioxidant som skyddar kroppen mot allt dåligt.


Färsk gurkmeja är ännu bättre än torkad i pulverform, men är lite svårare att få tag på i en vanlig matbutik. Det finns inga biverkningar med gurkmeja, men eftersom den är blodförtunnande ska du rådgöra med din läkare om du lider av exempelvis blödarsjuka, eller äter läkemedlet Waran (eller andra blodförtunnande mediciner).

 
Gurkmeja pulver
 

Gurkmeja används även utvändigt på huden av kvinnorna i Indien för att ge extra glow till hyn inför exempelvis ett bröllop eller en stor fest. Den gul/orangea färgen smälter väl ihop med de indiska kvinnornas vackra bruna hudfärg och ger hela ansiktet en gyllene lyster!


På ljus hy blir det dock tyvärr inte samma effekt utan du ser nästan lite sjuk ut istället - men det gör ändå gott och färgen fösvinner successivt! Om du inte redan gissat det så är den här roten/kryddan starkt färgande och kan även användas för att färga textil och garn tex. Akta så att du inte färgar ner grejer där hemma som du inte vill ska bli gula. Svårt att få bort.

 
 

Ansiktsmask med gurkmeja - antiinflammatorisk, mot acne och inflammation (eller bara för extra glow)


Den här naturliga ansiktsmasken med nyttig gurkmeja, aloe vera och yoghurt kan hjälpa dig att lindra din acne och dämpa inflammationen samt läka ärren på samma gång (både gurkmeja och aloe vera har naturlig blekande effekt).


Innehåll: gurkmeja i pulverform, lättyoghurt, färsk aloe vera (för mer mjukgörande kan du lägga till en klick honung)


Effekt: exfolierande på grund av de små, små kornen i gurkmejan, lugnar ner, återfuktar, återställer ph-balans, hjälper huden att läka acne (som är en inflammation) och förebygga ny acne.


Så här gör du: Ta en klick yoghurt och lägg i en liten skål (ta en skål du inte är rädd om pga av färgen från gurkmejan), lägg till slemmet och fruktköttet från en bit aloe vera och lägg till en halv eller en hel tesked gurkmeja. Rör ihop till en pasta och applicera på rengjord hud. Låt verka i ca 20 minuter. Tvätta av med ljummet vatten. OBS använd en mörk handduk när du torkar dig efter masken.Inpackning eller insmörjning med gurkmeja


Du kan också blanda gurkmeja med lite olja och smörja in ett ont knä eller vad det nu kan vara. Upprepa några dagar och känn effekten! Det fungerar. För att förstärka effekten kan du smörja in exempelvis det onda knät ordentligt med din gurkmeja-olja (snåla inte med pulvret) kan du vira in området med ett bandage.


Innehåll: gurkmeja i pulverform, olivolja (eller liknande)


Effekt: dämpar inflammationen i leden och minskar svullnad och smärta på kuppen


Så här gör du: Ta en matsked gurkmeja pulver och häll i ett glas. Häll på en matsked olivolja och blanda runt tills det blir som en pasta. Om den är för tjock häller du på mer olja. Den ska inte vara för rinning och inte för torr. Du måste kunna smörja in området ordentligt så att det är täckt med pastan. Ta sedan ett bandage du inte vill spara (eftersom det kommer bli gult). Vira in området med bandaget och låt verka över natten till exempel. Men bind inte för hårt.


Hur ska man äta gurkmeja?

Om du undrar hur du ska äta gurkmeja så finns det flera sätt. Här kan du också själv vara kreativ och hitta på sätt att få i dig denna nyttiga rot - eftersom smaken inte är speciellt god. Den smakar egentligen inte så mycket och är lite dammig i konsistensen. Däremot passar det bra att köpa gurkmeja som komplement till olika grytor med orientalisk touch. Är du mer av en "få det snabbt överstökat" person kan du göra dig en ingefärsshot med gurmkeja på morgonen som du snabbt kastar i dig och får en bra start på dagen.


För den som uppskattar en god kopp te finns det ekologiskt gurkmeja te från exempelvis Yogi eller andra ekologiska märken. Gurkmeja kan även användas i smoothies, i varm mjölk eller som ett hälsokosttillskott i form av gurkmeja kapslar.


Gurkmeja te

Gurkmeja te

Eftersom gurkmeja är så nyttigt är det bra om du kan inkludera en dos av roten i din dagliga rutin. Ett utmärkt sätt vi kan rekommendera är ett gott gurkmeja te! Gurkmeja passar bra ihop med kanel och ingefära bland annat, varför du ofta hittar dessa i kombination med andra örter och kryddor. Svartpeppar är vanligt eftersom det förbättrar upptaget av gurkmejan i kroppen. Droppa i en skvätt mjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vad du föredrar och en stor klick ekologisk honung.


Ekologiskt gurkmeja te vi kan rekommendera


Pukka Turmeric Gold – EKO

Pukka har ett härligt sortiment av olika ekologiska teer för alla smaker. Detta gurkmeja te från deras sortiment är riktigt gott, speciellt en kall höst- eller vinterkväll. Gurkmejan och kardemumman ger lite sötma och den ger en len känsla samtidigt som svartpepparn ger ett mysigt sting. Detta gurkmeja te är både ekologiskt och fair trade märkt. Detta är en klassiker vi alltid återkommer till.


Hela innehållet:

Gurkmejarot* (40%), grönt te* (20%), lakritsrot*, kardemummakapsel*, eterisk citronoljearom* (6%), hel citron* (6%), citronverbena*. 12% FairWild-certifierade ingredienser (lakrits).


*Ekologiskt certifierad ingrediens.


72% rättvist handlade ingredienser i enlighet med Fair for Life-standarden (gurkmeja, grönt te, lakrits).


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 


Ekologisk honung till ditt gurkmeja te eller gurkmeja ansiktsmask


Som komplement till ditt goda gurkmeja te kan du med fördel lägga till en sked ekologisk houng för att få sötma, vilket också tar fram smaken på ett annat sätt. Men ta inte vilken honung som helst. Vi rekommenderar ekologisk honung som inte är lättflytande eftersom det betyder att honungen har kokats upp, vilket tar kål på en del av näringsämnena.


Svensk honung från Skåne


Förgyll din kopp gurkmeja te med en klick skånsk svenk honung. En len, fin blommig smak som passar till det mesta!


LÄS MER OCH SE PRIS HOS: 

Renee Voltaire Ekologisk Honung Len & Söt - ekologisk honung från Europa


Denna söta och goda honung från skogarna runtomkring i Europa är förädlad i Danmark. Alla regler för ekologisk biodling har följts under processen och vill du inte ha svensk honung kan vi rekommendera denna blandning från Renee Voltaire. Denna passar också extra bra till hudvård om du vill hitta fler användningsområden för din ekologiska honung!LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


 


Gurkmeja kapslar som kosttillskott - ett enklare sätt


Kan du inte vänja dig vid smaken eller bara vill att det ska gå s

nabbt kan du köpa gurkmeja kapslar eller gurkmeja tabletter. Dessa kan du förslagsvis ta på morgonen, exempelvis i kombination med din frukost, smoothie eller vad du nu äter. Du känner inte smaken av gurkmejan när du äter den i kapselform.


Better You EKO Gurkmeja, 100 kapslar


Dessa smidiga gurkmeja kapslar från Better You kan lätt sväljas ner med en måltid utan att du behöver känna någon gurkmeja smak. Innehållet består av 80% ekologisk kurkumin samt en dos av piperin (samma starka ämne som i svartpeppar). Den perfekta kombon för att kroppen ska ta upp gurkmejan optimalt. Burken kommer med ett innehåll av 100 stycken ekologiska gurkmeja kapslar.LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


 

Köpa gurkmeja pulver


Gurkmeja pulver

Gurkmeja pulver är väldigt användbart som det är och dess nyttiga egenskaper försvinner inte trots att du kokar den (till skillnad mot ingefäran) faktum är att effekten förstärks vid kokning. Du kan köpa gurkmeja pulver i stora förpackningar istället för de små kryddburkarna på ICA. På så vis behöver du inte snåla och kan även vara mer selektiv i vilket kurkmeja pulver du köper.


Du vill ha den renaste formen som är ekologiskt odlad. Använd pulvret i matlagning, ditt vanliga te, i smoothien, till en gurkmeja ansiktsmask eller inpackning av ett ont knä eller finger till exempel (som nämnt ovan). Bara din fantasi och dina smaklökar sätter gränserna!


Superfruit Gurkmeja, 150 g - ekologiskt gurkmeja pulver 3-4% kurkuminnivå
LÄS MER OCH SE PRIS HOS: 

Powerfruits Ekologisk Gurkmeja Premium - 4-5% kurkuminnivå

LÄS MER OCH SE PRIS HOS:
Gå till alla våra test 


911 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page