• ILoveNatural

Bästa budget schampo [2022] - ekologiskt schampo bäst i test

Uppdaterat: 22 feb.


Bästa budget schampo - ekologiskt schampo bäst i test

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Vi har tittat på ett gäng ekologiska budget schampon och utsett bästa budget schampo med ekologiska ingredienser, för att hjälpa dig på vägen mot att både spara pengar och bli mer giftfri i din vardag.


Om du någon gång varit i farten och letat efter ett bra ekologiskt schampo så har du kanske lagt märke till att det kan kosta en slant att vara giftfri! Den allra bästa produkten kan kosta flera hundralappar för en flaska i värsta fall, vilket betyder att du ibland hade kunnat köpa 3-4 vanliga schampon för samma pris, men som är fulla av parabener och sulfater. Läs vidare!

 

Blir håret rent med ekologiskt schampo?


Det finns en vanlig uppfattning om att ekologiska schampon inte tvättar håret rent på samma sätt som ett vanligt schampo och därför drar sig en del personer för att investera i ett sådant. På ett sätt finns det sanning i detta påstående, men då ska du också veta att du inte tvättar håret på samma sätt med ett ekologiskt schampo och att det ekologiska är mycket bättre för dig på lång sikt.


I de flesta fall måste du tvätta håret två gånger under en period när du går över från vanligt till ekologiskt schampo, för att vänja av ditt hår från alla parabener och sulfater som finns i vanliga produkter. Efter några veckor behöver du oftast inte tvätta håret lika ofta eftersom hårbotten och hår återfått sin naturliga balans och fukt igen.


Varför ska man använda ekologiskt schampo?


Parabener, tensider, silikoner och sulfater är ämnen som kan vara skadliga för oss på olika sätt. De kan påverka hormoner och hälsa på lång sikt. Dessa ingredienser finns i schampon och balsam och andra rengöringsprodukter för att du snabbt och effektivt ska kunna tvätta ur alla produkter och smuts ur ditt hår med bara en tvätt.


De löser upp fett och smuts, men också det naturliga fettet som finns i hårbotten och hår. Vanliga schampon löddrar väldigt mycket och det beror just på att de innehåller sådana ämnen.


Ett bra ekologiskt schampo saknar dessa skadliga ingredienser och är bättre på lång sikt för både din hårbotten, ditt hår och din kropp - och självklart för naturen! Här är det nämligen andra naturliga ingredienser som gör rent hus.


Hur använder man ett ekologiskt schampo?


Det finns två typer av ekologiska schampon - bars och vanliga flytande formulas. En schampo-bar är som en vanlig tvål till utseendet men kan alltså användas till håret och löddrar mer än en vanlig tvål för att detta ska vara möjligt.


Oavsett vilken typ du väljer så måste du för det mesta tvätta håret två gånger vid samma tillfälle för att det ska kännas och bli riktigt rent. Om du använder mycket produkter i håret kan det vara svårt att få ur alla dessa på bara en tvätt.


När du börjar använda ett ekologiskt schampo kommer du troligen vilja gå tillbaka till ditt vanliga ganska snabbt, men gör inte det. Det tar nämligen några veckor innan håret vänjer sig vid den nya behandlingen och hittar tillbaka till sitt "sanna" jag igen efter åratal av uttorkande och giftiga schamponeringar.


När inkörsperioden är över är det många som inte ens behöver tvätta håret lika ofta längre eftersom den naturliga balansen infunnit sig.


Gå nu vidare och ta del av vårt test av bästa budget schampo med rena ingredienser!

 

Bästa ekologiska budget schampo - Topp 3


BÄST I TEST


1. Traditionell Aleppotvål - 1-40% lagerbärsolja - bästa budget schampo för känslig hårbotten


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig Mängd: 170-200 g Vegansk: ja


Om du aldrig hört talas om aleppotvål tidigare så är det dags nu! Det är nämligen en ypperlig naturlig och ekologisk produkt för såväl hår, hårbotten händer och kropp. Den tillverkas i staden Aleppo i Syren efter naturliga recept som gått i arv genom tusentals år.


Aleppotvål består av olivolja och lagerbärsolja. Den sistnämnda är antiseptiskt. Denna typ av tvål har alltid en bestämd procent av just lagerbärsoljan och du kan välja mellan allt från 1% till 40%.


Ju högre procent desto mer antiseptisk. Det finns inga animaliska ingredienser eller konstgjorda tillsatser i den här tvålen. Lider du dessutom av eksem, acne, psoreasis, atopisk hud eller bara torr hud så brukar aleppotvål göra underverk! Har du exempelvis acne så kan en obalanserad hårbotten och fel produkter i håret göra att du faktiskt får mer acne i ansiktet.


Med alleppotvålen kan hela familjen bli ren och fin och det är inga problem att få håret rent. Konsumenterna ger den 4,5/5 i betyg och många påpekar just att de känner sig väldig rena efter användning och att håret får bra med glans. En del har till och med blivit rekommenderade av sina frisörer att använda aleppotvål.


En del har problem med lukten medan andra älskar den. Det är väldigt individuellt. Många vittnar också om att de använt aleppotvål i flera år och aldrig kommer gå tillbaka till något annat igen - ett mycket bra betyg med andra ord.


Men det allra bästa är nästan att priset är så bra! Ju högre procent på lagebärsolja du väljer desto dyrare blir tvålen, men den är dryg så det gör inte så mycket. Dessutom kan alla i familjen använda den till både kropp, hår och händer. Förslagsvis då med varsin tvål. Även om den är antiseptisk i sig så kan det kännas fräscht med en egen tvål.


Fördelar:

 • Tvättar håret rent

 • Mjukgörande

 • Antiseptisk

 • Bra för problemhud

Nackdelar:

 • Vissa gillar inte doften


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

2. Bentley Organic - bästa budget schampo för hår som tvättas ofta


Hårtyp: alla Hudtyp: alla Mängd: 250 ml Vegansk: jaTvättar du håret ofta? Say no more. Detta skonsamma, ekologiska schampo från Bentley Organic passar perfekt om du tycker om att tvätta håret flera gånger i veckan - eller om du måste göra det på grund av ditt jobb till exempel.


Om du har svårt för ekologiska schampon som inte löddrar så mycket kanske du kommer gilla den här produkten.


Förutom att ingredienserna är 70% ekologiska så får den också högt betyg av användarna som ger den 4,5/5 i betyg i snitt. Den sägs bland annat ha en frisk doft av citrus, löddra mycket och lämnar dessutom håret rent och fräscht. Konsistensen kan kännas lite ovan men är inget som påverkar resultatet. Priset är inte heller så dumt.


Fördelar:

 • Kan användas varje dag

 • 70% ekologiska ingredienser

 • Fräsch doft av citrus

Nackdelar:

 • Annorlunda konsistens, men inget som stör


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

3. Avril Purifying Shampoo - bästa budget schampo för fett hår


Hårtyp: fett hår Hudtyp: fet Mängd: 250 ml Vegansk: jaLetar du efter ett ekologiskt/vegansk schampo som luktar frukt och sommar och som tar hand om ditt feta hår och hårbotten utan att för den sakens skull torka ut? Då kan det vara värt att testa på Avril Purifying Shampoo som fått mycket bra recensioner!


Ingredienserna består bland annat av eterisk olja från cederträ, eukalyptus och pepparmint som mycket effektivt tar hand om allt överskott av talg.


Aloe vera skyddar samtidigt hårbotten och ser till att den hittar balansen igen. Det här schampot har fått höga betyg på 4/5 av konsumenterna. En recensent skriver bland annat att hon testat allt för sin feta hy och hår men inget har fungerat - förutom det här schampot från Avril som gör att hon kan gå dagar utan att tvätta håret när hon tidigare tvättade nästan varje dag för att få bort allt talg.


Fördelar:

 • Tar hand om talgöverskott effektivt

 • Balanserar hårbotten

 • Fräsch fruktig doft

Nackdelar:

 • Inga nackdelar


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

Andra testade budget schampon


Urtekram No Perfume Shampoo Normal Hair


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig/allergi Mängd: 250 ml Vegansk: ja


När man har väldig känslig hud eller lider av allergier eller astma till exempel, så kan dofter och doftämnen göra att du reagerar negativt. Detta 100% ekologiska schampo från Urtekram passar normalt hår och har ingen parfym.


Hela familjen kan använda schampot och håret blir väldigt rent och fint. Istället för att håret ska få fukt från icke ekologiska källor så använder sig Urtekram här av aloe vera och glycerin - med väldigt gott resultat!


Den här produkten får 5/5 i betyg av konsumenterna som bland annat skriver att håret känns rent och fräscht länge efter tvätt och att hela familjen kan använda schampot utan minsta problem. Skonsamt, effektivt och prisvärt. Men kanske inget för dig som vill att håret ska dofta gott efter tvätt. Här får du ingen doft alls.


Fördelar:

 • Allergivänlig (doftfritt)

 • 100% ekologiskt

 • Håller håret fräscht länge

 • Prisvärt

Nackdelar:

 • Ingen doft


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

Faith in Nature Jojoba Shampoo


Hårtyp: nomalt/torrt Hudtyp: alla Mängd: 400 ml Vegansk: jaFaith in Nature Jojoba Shampoo är något för dig med normalt till torrt hår. Denna produkt innehåller 99% ekologiska ingredienser och den har en härlig fräsch doft av apelsin som kommer från eterisk olja. Schampot återfuktar håret på naturlig väg.


Recensionerna är lite blandade för den här produkten och det är ofta så med schampo eftersom det är så individuellt vad som fungerar för olika personer.


I snitt får schampot 3/5 i betyg av konsumenterna. Det finns både de som säger att det fungerar perfekt för torrt och krusigt hår och att du bara behöver tvätta håret var 4 till 5 dag. Medan andra tycker att håret blir fett direkt och att doften inte är tillräcklig. Till detta låga pris har man dock råd att testa sig fram!


Fördelar:

 • 99% ekologiska ingredienser

 • Fräsch doft

Nackdelar:

 • Blandade recensioner


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash


Hårtyp: alla Hudtyp: alla/känslig Mängd: 200 ml Vegansk: ja


Har du kanske en liten bebis där hemma eller äldre barn som du inte vill ska tvätta kroppen och håret med sulfater och andra gifter så kan Weledas Calendula Shampoo & Body Wash passa perfekt - ja även till dig själv om det krävs.


Detta schampo är faktiskt speciellt framtaget för att vara skonsam mot just barns hud och hår. Den innehåller bland annat ringblomma som är känt för sina lugnande egenskaper, samt mjölksyra som vi behöver för PH-balansen i huden.


Doften är subtil och du behöver inte oroa dig för att det ska svida i ögonen på dina barn om de råkar få in schampot i ögonen.


Den får 3,5/5 i betyg av användarna och de som recenserat produkten tycker att den passar bra till hela familjen och speciellt små bebisar.


Fördelar:

 • Skonsam

 • Subtil doft

 • Svider inte i ögonen

 • Inget SLS

Nackdelar:

 • Passar barn bättre än vuxna


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

 

J.R. Liggetts Old-Fashioned Coconut & Argan Oil Shampoo Bar


Hårtyp: alla/färgat/permanentat Hudtyp: alla/känslig Mängd: 18-99 g Vegansk: jaHär kommer nu ytterligare en schampo-bar som fått ganska bra betyg av konsumenterna. Det gäller J.R Liggetts bar med kokos och arganolja. Detta schampo löddrar väldigt mycket trots att det är en tvål och den är lätt att tvätta håret med.


Men det betyder inte att den är full med massa sulfater bara för det - den är fri från allt sådant och är ett skonsamt alternativ till ditt hår och hårbotten. Fungerar extra bra för färgat eller permanentat hår.


De flesta som testat denna bar är väldigt nöjda och tycker att den gör jobbet som den ska. Håret blir rent och mjukt - vissa använder inte ens balsam efteråt. Andra kommentarer är att platt fint hår känns tjockare efter några veckor och att håret kan kännas lite fett där bak efter ett par dagar. Totalbetyget i snitt blir 3/5 och priset är kanon!


Fördelar:

 • Löddrar mycket

 • Bra till färgat hår

 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Håret kan kännas fett där bak efter ett par dagar


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:
Gå till alla våra test

Gå till sidan för rabatter på ekologisk och vegansk hudvård


Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -

Gå med i vår facebookgrupp Ekologisk hudvård bäst i test och Fix & Trix


 

849 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla