top of page
Skribentens bildILoveNatural

Ekologiskt schampo Bäst i Test [2024]

Uppdaterat: 1 feb.


Bästa ekologiska schampo

(Inlägget innehåller annonslänkar)


Vi älskar ekologisk hårvård och eko schampo. Det finns inget som går upp emot att tvätta håret med ett ekologiskt schampo utan sulfater - även om det kan krävas lite extra ansträngning med ekologiska produkter. Har du kanske torrt och sprött hår eller frissigt hår? Allt går att tämja med ett bra schampo utan kemikalier. Vi hjälper till att guida dig igenom djungeln av produkter i detta stora bäst i test av ekologiska och veganska schampon där vi usett bästa ekologiska schampo just nu. Läs vidare!


Håret tvättar vi ganska ofta och därför ska du tänka på vad det är för produkter du använder. Vill man verkligen ha en massa parabener och andra kemikalier i håret som kan störa balansen i hårbotten/huden samt naturen och slita på håret? Nej, vi måste ta hand om oss själva och vår omgivning. Därför är det kanon att det numer finns många bra ekologiska och veganska varianter på marknaden.


 

Vad ska jag tänka på när jag köper ekologiskt schampo?


Det du ska tänka på när du köper ett ekologiskt schampo utan kemikalier är att det kan vara svårt att få till samma löddereffekt som med ett vanligt schampo. Med vissa produkter kan du behöva tvätta två gånger - speciellt om du har mycket produktrester och annat i håret. Men det är sådant man får leva med eftersom du vet att du använder ett schampo som är bra för dig och miljön på samma gång.


Dofterna kan också kännas lite annorlunda i ett giftfritt schampo på grund av att det inte används konstgjorda doftämnen i ingredienserna - men de flesta produkter har en god eller neutral doft. Precis som med vanliga schampon kan du även behöva använda conditioner/balsam som komplement för att få lite mjukare struktur och inte så trassligt hår. Läs vidare för att ta del av testet!

 

Bästa ekologiska schampo och bästa veganska schampo


BÄST I TEST


1. HairLust Hair Growth & Repair Shampoo - bästa ekologiska schampo mot håravfall hos kvinnor


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Medium Hårtyp: Alla/håravfall Hårbotten: Normal/obalanserad Mängd: 250 ml

Bästa ekologiska schampo

Har du skadat, slitet, torrt, tunnt och känsligt hår som bara blir tunnare ju mer tiden går? Då ska du ta en titt på bästa ekologiska schampo i det här testet, nämligen Hair Growth & Repair Shampoo från HairLust!


Formulan är till stor del ekologisk samt helt fri från sulfater, silikoner, parabener och mineraloljor. Ingredienserna består bland annat av kaffebönsolja, mangoextrakt, glycerin, havssalt från döda havet, aloe vera, glucos och olivbladsextrakt. Formulan är även veganskt certifierad.


Detta ekologiska schampo från HairLust kan hjälpa dig att stoppa håravfall och ge dig en friskare mer balanserad hårbotten. Passar utmärkt till känslig hårbotten och mycket skadat hår. Du kommer att se skillnad efter några veckor. Konsumenterna ger schampot 5/5 i snittbetyg och är generellt mycket nöjda med resultatet som ger håret mycket fukt och återhämtning samt främjar återuppbyggnad. Vi tror du kommer älska det!


Fördelar:

  • Gör håret starkare och friskare

  • Motverkar håravfall

  • Passar även känslig hårbotten

  • Återfuktar på djupet

  • Vegansk och ekologisk formula

Nackdelar:

  • Inga nackdelar


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:


Bästa ekologiska schampo


 

2. RAHUA Shampoo - bästa ekologiska lyxschampo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Premium Hårtyp: Alla Hårbotten: Normal/obalanserad Mängd: 275 ml Doft: Naturlig doft av palosanto


Bästa ekologiska schampo

Det här schampot har både vegansk och ekologisk formula. Ingredienserna består bland annat av växter du kan hitta i Sydamerika och Amazonasdjungeln. Men oroa dig inte - alla ingredienser är hållbart framtagna.


Schampot innehåller bland annat Rahua-olja och Omega 9 samt träarten palosanto som ger den dess naturliga härliga doft. Ingredienserna verkar för att göra ditt hår samt hårbotten starkare och friskare. Resultatet blir ett lätt och mjukt hår. Konsumenterna ger den i snitt 5/5 i betyg.


Innan du börjar se effekt kan det ta några tvättar eftersom alla parabener och silikoner måste tvättas ur ditt hår ordentligt för att återfå sin naturliga lyster. Användarna ger det här schampot högt betyg och de flesta säger att håret blir lättkammat, glansigt och friskt. Någon enstaka tyckte att det blev trassligt, men då kan man alltid lägga till en bra conditioner!


Rahua Schampo passar alla hårtyper och bidrar till att bibehålla ett friskt hår och hårbotten.


Fördelar:

  • Gör håret starkare och friskare

  • Ger lätt och mjukt hår

  • Ger lättkammat hår

  • Gör håret glansigt och friskt

  • Passar alla hårtyper


Nackdelar:

  • Någon enstaka tycker att håret blir trassligt

SE VIDEO: Rahua Schampo recension




Bästa ekologiska schampo
Bästa ekologiska schampo
 

3. URTEKRAM Nettle - bästa ekologiska och veganska schampo för mjäll


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Budget Hårtyp: fett hår/mjäll Hårbotten: mjäll Mängd: 250 ml Doft: Ingen uppgift



Bästa ekologiska schampo

Mjäll är det ingen som vill ha. Detta är ett naturligt schampo med ekologiska ingredienser från Urtekram. Det kan få bukt med mjäll på ett naturligt och hållbart vis!


Ingredienserna består av nässlor, magnoliabark extrakt och aloe vera som bekämpar mjäll och inte retar upp din hårbotten utan vårdar och lugnar den. Konsumenterna ger den 4/5 i snittbetyg.


Recensionerna säger att den håller vad den lovar och har blivit en favorit hos en många eftersom du får mycket för pengarna. Vi gillar att den innehåller aloe vera som alltid är bra på att skonsamt bekämpa alla typer av hudproblem samt ge återfuktning.


Fördelar:

  • Bekämpar mjäll

  • Lugnar ner och vårdar hårbotten

  • Återfuktar

  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Passar inte alla hårtyper


SE VIDEO: Natural shower routine med bla Urtekram



Bästa ekologiska schampo
 

Andra testade naturliga schampon


Hittade du inte vad du sökte bland våra vinnare? Då har vi fler champo utan kemikalier på lager som vi gått igenom i det här testet. Många av dessa är också väldigt bra och värda att prova på!


Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo Rosemary - bästa ekologiska lugnande schampo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Mellan Hårtyp: Alla Hårbotten: kliande/torr Mängd: 500 ml Doft: Frisk rosmarin



ekologiskt schampo bäst i test

Här har du ett ekologiskt schampo som kan användas på flera sätt; som schampo, duschcreme, tvål och ansiktsrengöring (för normal hud). Du kan också använda den som raklödder!


Detta schampo passar för alla hårtyper och ger en fin glans. Den lugnar också ner en orolig och kliande hårbotten genom eterisk olja från rosmarin. Rosmarin har en lugande och antiseptisk verkan på huden. Ingredienserna består även av kokos och majs som hjälper huden att skydda sig själv.


Vad säger då konsumenterna? Jo, de gillar detta naturliga schampo skarpt och ger det 4/5 i snittbetyg! En tjej som recenserat produkten blev rekommenderad att börja använda detta schampo mot sin torra hårbotten och den hjälpte henne! Dessutom blir håret inte fett lika snabbt. Någon upplevde att håret inte blev riktigt rent med en tvätt, men det är som sagt inget ovanligt med ekologiska schampon. Du kan tvätta håret varje dag med detta schampo.


Fördelar:

  • Multifunktionell

  • Lugnande

  • Antiseptisk

  • Bra mot torr hårbotten

  • Håret håller sig fräscht länge

Nackdelar:

  • Någon tyckte att håret inte blev riktigt rent (men kanske behövs en tvätt till i det fallet)


VIDEO: Skogsro Spa berättar om Maria Åkerberg Hair & Body Schampoo Rosemary


Bästa ekologiska schampo
 

Bruns Products Schampo Harmonisk Kokos Nr 01 - bästa ekologiska schampo för att få mjukt hår


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Premium Hårtyp: normal/torrt/färgat hår Hårbotten: normal/torr Mängd: 330 ml Doft: exotisk kokos, apelsin & kardemumma



Ekologiskt schampo bäst i test

Detta är ett naturligt schampo är tillverkat i Lund/Sverige och innehåller ekologisk jojobaolja samt ekologiskt guarmjöl. Det som du först och främst kommer lägga märke till med den här produkten är den underbara doften av kokos, apelsin och kardemumma som får konsumenterna att slå i backen av förtjusning!


Om du har normalt till torrt hår med fina strån och vill få ett mer mjuk och luftigt hår kan det här schampot bli din räddning. Din hårbotten blir också lugn av ingredienserna.


Användarna är lyriska över hur bra det här schampot är och att det lämnar håret mjukt och glansigt med en helt underbar doft! Konsumenterna ger 4/5 i snittbetyg.


Fördelar:

  • Ger mjukt och luftigt hår

  • Lugnar ner hårbotten

  • Underbar doft

Nackdelar:

  • Passar inte alla hårtyper


SE VIDEO: Om vilket Bruns schampo du ska välja



Bästa ekologiska schampo
 


ECOESTIC Pro Haircare Schampoo - bästa ekologiska familjeschampo till budgetpris


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Budget Hårtyp: alla hårtyper Hårbotten: normal/torr Mängd: 500 ml Doft: kamomill



Bäst i test ekologiskt schampo

Detta ekologiska schampo kan du använda även som duschcreme och passar alla hårtyper. Det rengör skonsamt, effektivt och återfuktar hår och hårbotten.

De verkande ingredienserna är aloe vera, kamomill och lavendel som alla även har en lugnande effekt förutom att de stärker håret och gör det friskt. Resultatet blir ett silkesmjukt hår.


Detta är ett naturligt schampo som hyllas för att den passar alla hårtyper och får jobbet gjort utan att kosta multum - prisvärd helt enkelt! Konsumenterna ger schampot 4/5 i snittbetyg.


Fördelar:

  • Skonsam rengöring

  • Tvättar håret rent

  • Återfuktar hår och hårbotten

  • Stärker håret

  • Ger silkesmjukt hår

  • Lugnande effekt

  • Passar alla hårtyper

  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Inga nackdelar



Bästa ekologiska schampo
Bästa ekologiska schampo
 

JOHN MASTERS ORGANICS Spearmint And Medowsweet


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: Premium Hårtyp: alla hårtyper Hårbotten: normal/känslig Mängd: 236 ml Doft: mint


Ekologiskt schampo

John Masters Organics Spearmint And Medowsweet är ett neutralt ekologiskt schampo som kan passa för en känslig hårbotten som du inte vill reta upp.


Innehållet består av bland annat 6 stycken ekologiskt certifierade ingredienser som gör rent, vårdar och gör håret mer lätthanterligt.


Konsumenterna ger 4/5 i snittbetyg och säger att det är ett väldigt bra schampo med god doft, men att det kan behövas mycket produkt till långt och tjockt hår.


Fördelar:

  • Gör håret rent

  • Gör håret lätthanterligt

  • Härlig doft

Nackdelar:

  • Behövs mycket schampo till tjockt hår


SE VIDEO: Frisör berättar om varför hon rekommenderar John Masters Haircare




Bästa ekologiska schampo
 

Mádara Grow Volume Shampoo - bästa ekologiska volymschampo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: mellan Hårtyp: skadat skört hår/färgat hår Hårbotten: normal/torr Mängd: 250 ml Doft: ingen uppgift


Bästa ekologiska schampo

Volym, volym, volym... var det någon som sa att ekologiska schampon inte kan ge volym eller tvätta håret rent? Think again. Madara Grow Volume Schampo är en riktig bästsäljare bland ekologiska schampon eftersom den gör just det - ger volym till platt och trist hår.


Formulan består av bland annat zink och kantarellextrakt som ger vitalitet och glans till håret och lyfter det från roten för mer volym. Den tvättar också rent håret effektivt så att du inte behöver tvätta flera gånger (beroende på hur mycket produkter du har i håret).


Detta ekologiska schampo har en ganska låg andel ekologiska ingredienser, men nästan alla ingredienser är naturliga. Behöver du volym kan detta vara något att kika på. Den får i snitt 3,5/5 av konsumenterna.


Fördelar:

  • Ger volym

  • Ger glans

  • Tvättar håret rent

Nackdelar:

  • Inte så stor andel ekologiska ingredienser, men nästan 100% naturliga


SE VIDEO: Madara Cosmetics Organic Skincare and Haircare recension



Bästa ekologiska schampo
 

Mossa Vitamin Moisture Shampoo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: budget Hårtyp: alla Hårbotten: normal/torr/irriterad Mängd: 250 ml Doft: ingen uppgift


Ekologiskt schampo bäst i test

Att kunna tvätta håret ekologiskt ska inte behöva vara svindyrt - det har Mossa sett till. Deras Mossa Vitamin Moisture Schampoo är ett okej budgetalternativ som passar alla hårtyper och som iallafall tvättar håret rent!


Den skummar mycket, lugnar ner hårbotten och återfuktar håret, dock inte så mycket som man kan önska. Du hittar även jorgubbsextrakt, vitaminer och antioxidanter i detta ekologiska schampo - vilka bidrar till att håret blir glänsande och starkt.


Har du ofta statiskt hår kan detta hjälpa då den har en antistatiskt effekt. Perfekt för vintern när håret gärna vill stå åt alla håll och kanter efter att favorit stickade tröjan åkt över huvuvdet. Priset gör det värt att prova. Konsumenterna ger den 2/5 i snittbetyg.


Fördelar:

  • Tvättar håret rent

  • Skummar mycket

  • Lugnar ner hårbotten

  • Återfuktar håret

  • Håret blir glänsande och starkt

  • Antistatisk effekt för elektriskt hår

  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Kan göra håret torrt beroende på hårtyp


Bästa ekologiska schampo
 


Traditionell Aleppotvål - bästa sommarschampo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: budget Hårtyp: nästan alla Hårbotten: normal/torr/irriterad/eksem/psorerasis Mängd: 170-200 gram Doft: naturlig


Bästa ekologiska schampo

Traditionell Aleppotvål är något för dig med strulig hårbotten (torr, fet osv) och som inte använder produkter i håret. Annars kan vi uppleva att det är svårt att få det rent ordentligt med den här typen av tvålbar-schampo.


Kom även ihåg att alla bar-schampon tar tid för håret att vänja sig vid. Så till en början kommer det att kännas lite flottigt. Kombinera gärna med surskölj för att få rätt balans i hårbotten. Du kan använda helt vanlig äppelcidervinäger som surskölj.


Ingredienserna är riktigt bra för en irriterad eller torr hårbotten eftersom huvudingrediensen är naturlig lagerbärsolja och naturlig olivolja som mjukar upp och har antiseptiska egenskaper.


Du kan använda tvålen både till kroppen, ansiktet och håret om du vill. Håret blir välvårdat och starkt och hårbotten lugn. Ett perfekt schampo för sommaren på landet eller en resa.


Fördelar:

  • Lugnar ner torr och irriterad hårbotten

  • Bra för psoreasis

  • Kan användas både till kropp och hår

  • Ger välvårdat starkt hår

Nackdelar:

  • Funkar inte för alla beroende på hårtyp (och tålamod) och hur mycket produkter du använder i håret


SE VIDEO: How To Use A Shampoo Bar and Why It's Better For You & The Planet!



Bästa ekologiska schampo

 


Urtekram Rasul Shampoo


Ekologiskt schampo: ja Veganskt schampo: ja Prisklass: budget Hårtyp: nästan alla Hårbotten: normal Mängd: 500 ml Doft: mint


Bästa ekologiska schampo

Urtekram har flera bra schampon i sin serie av naturliga schampon. Detta kallas för Rasul eftersom det innehåller just rasul - vilket är afrikansk tvåljord. Formulan innehåller också aloe vera och glycerol som verkligen återfuktar håret.


Schampot har en krämig och lerig konsistens och brun färg. Men låt inte det skrämma dig. Formulan löddrar riktigt bra och håret blir så rent att faktiskt gnisslar om det - som en av våra recencenter uttryckte sig efter att ha testat Urtekram Rasul.


Detta ekologiska schampo har en lätt doft av mint och är en mycket prisvärd variant om man vill tvätta sig ekologiskt varje dag! Vi rekommenderar dock att du kompletterar med att bra ekologiskt balsam efteråt eftersom håret kan kännas lite torrt beroende hårtyp.


Fördelar:

  • Tvättar håret väldigt rent

  • Löddrar bra

  • Härlig, fräsch doft

Nackdelar:

  • Håret kan kännas aningen torrt


LÄS MER OCH SE PRIS HOS:

Bästa ekologiska schampo



Gå till alla våra test

Gillar du tävlingar, tips, rabatter, tester och hudvårdssnack? -



 


Frågor och svar om ekologiskt schampo


Vad är ett ekologiskt schampo?


Ett ekologiskt schampo är precis som ett vanligt schampo men innehåller inte sulfater, silikoner och parabener som på lång sikt kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Ibland kommer ekologiska schampon i bar-form som en vanlig tvål men löddrar då mer än en vanlig tvål för att du ska kunna rengöra håret ordentligt.


Är ekologiskt schampo bättre?


Ekologiskt schampo är bättre för håret, kroppen och miljön i längden. När du börjar använda ett ekologiskt schampo är det dock inte säkert att du upplever att resultatet blir bättre, men det beror på att håret måste vänja sig vid att inte blir rengjort av starka sulfater. Efter ett tag brukar man aldrig vilja gå tillbaka till vanliga schampon igen. Det kan krävas två tvättar för att håret ska kännas rent.


Är Urtekrams schampo bra?


Vi upplever att många av Urtekrams schampon håller en mycket hög kvalité. Vilket som passar dig är olika från hårtyp till hårtyp, men vi kan verkligen rekommendera Urtekram Rasul Shampoo som gör håret så rent att det gnisslar om det - och inte på ett dåligt sätt!


Vilket är bästa ekologiska schampo?


I vårt bäst i test av bästa ekologiska schampo har vi utsett Hair Growth & Repair Shampoo från HairLust! Förutom att schampot har ekologiska ingredienser så motverkar det också håravfall och är riktigt bra generellt!


Hur använder man ett ekologiskt schampo?


När du använder ett ekologiskt schampo kan du behöva tvätta håret två gånger för att det ska kännas riktigt rent. Det beror på att dessa produkter inte innehåller samma starka ämnen som annars effektivt tvättar bort allt smuts och fett. I ekologiska schampon finns andra mer naturliga ämnen och extrakt som gör samma jobb men kanske inte lika effektivt att det räcker med en tvätt.


Om du precis börjat använda ett ekologiskt schampo brukar det ta ett par veckor innan håret har vant sig. Men när detta väl sker kommer du troligen aldrig att vilja gå tillbaka till ditt vanliga schampo. Håret blir mjukt, friskare och glansigare och hårbotten får mer balans.


Vad ska inte finnas i ett ekologiskt schampo?


I ett ekologiskt schampo ska det inte finnas sulfater, parabener och silikoner - iallafall inte i någon större grad. De alla bästa mest skonsamma ekologiska produkterna har så klart inget sådant alls bland ingredienserna. Något annat som du helst vill undvika i ditt schampo är SLS vilket står för Sodium Lauryl Sulfate. Det är ett ämne som gör att produkten skummar/löddrar och som inte är nyttigt för människokroppen eller naturen.

 

Bästa ekologiska schampo

20 256 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page